fbpx

Облрада вимагає в МОН не допустити занепаду освіти через інтегровані навчальні курси

Суспільство 16:59, 14.03, 2017

Обласна рада звернулась до Міністерства освіти і науки України з вимогою доопрацювати проект навчального плану на 10-11 класи та не допустити зниження якості освіти через інтегровані навчальні курси.

На сесії облради 10 березня депутати підтримали відповідне Звернення обласної ради щодо непродуманого запровадження інтегрованих навчальних курсів, яке ініціював депутат облради Сергій Адамович, повідомляє прес-служба партії "ВОЛЯ".
 

Згідно із запропонованим Міністерством освіти і науки проектом типового навчального плану для 10-11 класів зміст базових предметів "Література (українська і зарубіжна)", "Історія України і всесвітня історія", "Людина і природа" має реалізовуватись у відповідних єдиних інтегрованих навчальних курсах. Крім того, в інваріантному (обов’язковому) складнику проекту навчального плану відсутній один з найважливіших для сучасних освічених людей предмет – "Інформатика". Як необов’язкові пропонуються такі дисципліни, як фізика, хімія і біологія, які хочуть об’єднати у предмет "Людина і природа". Депутати переконані, що такі зміни знизять якість викладання та призведуть до падіння загального інтелектуального рівня випускників.

"В умовах військового протистояння й інформаційної агресії нагальною є потреба консолідації суспільства довкола української культури та історичного минулого. Особлива роль у цьому процесі належить освіті,  йдеться у зверненні. – Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, просимо МОН відтермінувати затвердження проекту навчального плану 10-11 класів та відправити його на доопрацювання та запроваджувати реформи лише після досягнення необхідної матеріально-технічної бази в навчальних закладах, підготовки кадрів, забезпечення підручниками і т. д."

Депутат обласної ради від партії "ВОЛЯ" Марія Рудик підтримала, що не можна допустити таку псевдореформу освіти, яку зараз пропонує Міністерство освіти і науки.

"Це звернення є актуальним і дуже важливим для мене як громадянина України і мами. Думаю, всі батьки зацікавлені в тому, щоб їхні діти виховувались патріотами своєї держави. Ми не можемо допустити впровадження псевдореформи, яка зараз відбувається. Ми пам’ятаємо, що відбувалося за керівництва Табачника, який робив все для того, щоб виховання молоді відбувалось в напрямку антиукраїнської політики. Зараз відбуваються схожі речі: не маючи підручників, фахових працівників, ми інтегруємо ті предмети, які навіть не дотичні, ми забираємо із інваріантної складової "Історію України", яка є важливою в країні, де зараз триває період війни й окупації Східної України. Це непродумане рішення Міністерства освіти і науки, неприпустимо впроваджувати такі речі",  зазначила Рудик.

Марія Рудик також запропонувала зафіксувати у зверненні:

"…Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, звертаємось до Міністерства науки і освіти України з ВИМОГОЮ відтермінувати, не пропозицією, тому що пропозиція може прийматись до уваги, а може й ні. Ми батьки, і ми хочемо, щоб наші діти були свідомими українцями у цій державі, тому вимагаємо дослухатись до нашої думки".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: