fbpx

Облрада вимагає відновити розробку Битків-Бабчинського родовища

Політика 17:25, 31.03, 2016

Депутати Івано-Франківської облради просять Державну службу геології та надр України забезпечити якнайшвидше відновлення робіт із розробки Битків-Бабчинського нафтогазоконденсатного родовища шляхом продовження спеціального дозволу на користування надрами "Надвірнанафтогазу", а також передбачити в спецдозволі особливі умови для захисту інтересів громад.

З відповідною ініціативою під час засідання облради виступила заступник голови Івано-Франківської облради, представниця партії "ВОЛЯ" Ольга Галабала під час засідання 31 березня.

Депутати проголосували за схвалення відповідного звернення 75 голосами. 

Представниця "ВОЛІ" повідомила, що до партії "ВОЛЯ" надійшло звернення адміністрації профспілкового комітету нафтогазовидобувного підприємства "Надвірнанафтогаз" ПАТ "Укрнафта" до Президента, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради України щодо припинення протиправної діяльності Державної служби геології та надр України.

Галабала підкреслила, що дія спеціального дозволу на видобуток нафти у Битків-Бабчинському родовищі завершилась 27.07.2015 року.

"Із незрозумілих причин Держгеонадра не продовжує дію спеціального дозволу", – зазначила заступник голови облради.

"Трудовий колектив "Надвірнанафтогаз" в кількості 1608 працівників забезпечує експлуатацію 13 родовищ вуглеводнів. Проте сьогодні понад 200 працівників підприємства перебувають у відпустках, а після їх закінчення будуть працювати в режимі неповного робочого часу і в подальшому приречені на скорочення та втрату роботи через те, що Держгеонадра не продовжує дію спеціального дозволу на видобування нафти та газу на площі Битків-Бабчинського родовища",  зазначила Галабала із тексту звернення.

Вона також підкреслила, що ситуація набуває загрозливого стану для життя і безпеки мешканців селища Битків та села Пасічна, на території яких знаходяться нафтові свердловини. За інформацією Галабали, припинення робіт із розробки родовища уже призвело до наступних негативних наслідків:

–  На 90% зменшилось надходження продукції на групові установки ГУ 270 та ГУ 256, з яких "Надвірнанафтогаз" транспортує газ для мешканців селища Битків, яке не має іншого джерела постачання газу.

–  Через зростання пластових тисків та різке зростання загазованості на території села Пасічна та селища Битків створюється реальна загроза здоров’ю та життю людей.

Зокрема, вона просить включити до особливих умов спеціальних дозволів наступні положення:

1.  Щорічно протягом терміну дії спеціального дозволу укладати з місцевим органами влади угоди на будівництво, реконструкцію, ремонт та отримання на пайових засадах об’єктів соціальної інфраструктури, шляхів місцевого значення та заходів щодо охорони навколишнього природного середовища.

2.  Своєчасно і в повному обсязі сплачувати обов’язкові платежі до державного та місцевих бюджетів згідно з чинним законодавством.

3.  Оформити правовідносини щодо користування земельними ділянками згідно з чинним законодавством.

4.  Після продовження строку дії спеціального дозволу на користування надрами надати до обласної ради копії програми робіт та умови користування надрами.

Це гарантуватиме захист інтересів громад, сплату "Укрнафтою" податків до місцевих бюджетів та відшкодування завданих громаді збитків.

Депутат облради від партії "ВОЛЯ" Ольга Федишина зазначила, що перед Новим роком представники партії звертались з цим питанням і до Держгеонадр, і до Міністерства екології, однак отримували чергові відписки.

"За цим вбачається чиєсь явне бажання заполітизувати це питання, можливо, зробити переділ цієї території, а страждають люди, страждають профспілки, втрачаються робочі місця", – підкреслила Федишина.

"Ми не можемо допустити, щоб на територіях Івано-Франківської області чиїмись руками нищилась нафтогазовидобувна галузь як одна з основних і найбільш прибуткових",  підсумувала депутат.

Нагадаємо, народний депутат від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев’янко звернувся із запитом до Кабінету міністрів України, в якому просить відновити розробку Битків-Бабчинського нафтогазоконденсатного родовища та не допустити скорочення працівників НГВУ "Надвірнанафтогаз" ПАТ "Укрнафта".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: