fbpx

Олександр Шевченко: "Наша культура – наш найбільший скарб"

Політика 19:01, 25.08, 2017

Там, де поєдналися історія та сьогодення: у День Незалежності в центрі Івано-Франківська пройшло унікальне культурне дійство.

Етнопростір "Незалежність" – це низка цікавих заходів та майстер-класів, покликаних відновити стародавні українські ремесла: ткацтво, гончарство, вишивання, розмальовування вітражів та багато іншого.

"Ми працюємо із етноджерелами. Це те, що нас ідентифікує. Наша культура, звичаї, традиції. Усе це показує багатство нашого народу. І це дуже символічно у День Незалежності. Адже те, що ми робимо, у що віримо, – це і є ми", – розповідає організаторка дійства, голова ГО "Етнопростір" Марія Червак.

На франківчан в етнопросторі чекало з десяток цікавих майстер-класів: виготовлення власних глечиків, тарілок і горняток на справжньому гончарському крузі, розмальовування скла орнаментами із народними мотивами, майстер-клас із ткацтва. В усьому дітворі допомагали народні майстри та художники.

"Ми розмальовуємо глиняні вироби. Діти сьогодні в основному обирають сині та жовті фарби. Бачите, у нас тут і тризуб, і прапори, і квіточки – усе на тематику Незалежності", – каже художниця Діана Адамович.

 

11-річна Ольга і її молодший братик, 9-річний Ярослав, на етнопросторі – уже кілька годин. Тому і встигли зробити чимало цікавого. В Ольги – готовий вітраж із маками. А Славко розмалював власноруч виготовлену гончарську тарілку.

"Нам дуже сподобалось. Сам процес надзвичайно клопіткий. Але результат того вартий. Ми поставимо це вдома на видному місці. Будуть сувеніри", – діляться враженнями діти.

"Ми надзвичайно задоволені такою величезною кількістю охочих взяти участь у наших майстер-класах. Це неймовірний ажіотаж. Тож дякуємо тим, хто допоміг створити таке культурне свято у середмісті Івано-Франківська, – благодійному фондові Олександра Шевченка "Новий Івано-Франківськ"", – додала Марія Червак.

"Століттями наші традиції і самобуність знищували, затоптували у землю. Але якщо змалечку привчати дітей до того, що ми – унікальна нація з багатими традиціями, то наша культура процвітатиме. А через культуру відродиться держава. Ті тарілочки, рушнички, картини етнопростору повинні показати нашим діткам, що не тільки гроші у цьому житті мають цінність. Є ще й духовне надбання – наша неймовірно багата нація", – наголосив народний депутат України Олександр Шевченко.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: