fbpx

Операція на вусі: світило світового рівня навчає дитячих хірургів у Івано-Франківську. ФОТО, ВІДЕО

Здоров'я 17:40, 17.06, 2015

Американський отохірург Річард Вагнер на базі Івано-Франківської обласної клінічної лікарні проводить реконструктивні операції пацієнтам із набутими вадами слуху і навчає спеціалізованій хірургії тутешніх лікарів та медиків університетського Центру слуху.

Це вже другий візит професора медичного факультету Університету Джорджтаун штату Вашингтон, засновника Міжнародної благодійної організації "Global ENT Outreach" Річарда Вагнера до Франківська. Вперше хірург приїздив на запрошення лікаря Романа Фіщука, тепер – керівника Центру слуху Івано-Франківського медуніверситету.

Річард Вагнер проводить операції дітям із набутими вадами слуху на базі Івано-Франківської обласної клінічної лікарні. Разом із ним оперує лікар-отоларинголог Роман Фіщук, який набуває спеціалізації дитячого отохірурга. 

"Реконструктивними операціями ми допомагаємо покращувати слух дітям з хронічними отитами, – пояснює Роман Фіщук. – Як наслідок запальних захворювань вуха, коли є гнійний отит, то руйнуються з’єдання, які передають звук, і діти втрачають слух. Під час операцій по-новому формуються ці з’єднання, по суті – відновлюється місточок між барабанною перетинкою і слуховим аналізатором. Це мініатюрна операція, вона проводиться під мікроскопом  складаються хрящики так, щоби сформувати новий слуховий апарат".

Такі операції – найбільш виконувані у світовій отохірургії, відзначає Річард Вагнер. 

В Івано-Франківську донедавна реконструктивна хірургія вуха не проводилася  не було як спеціалістів, так і потрібного обладнання, коментує головний лікар обласної дитячої лікарні Радислав Котурбаш. Пацієнтам пропонували проходити операції у Києві чи в Тернополі. 

Тепер оперує і водночас навчає лікарів Річард Вагнер. Він же привозить зі собою на час місії у Франківську потрібний для отохірургії набір інструментів. Мікроскоп безкоштовно надає для роботи спеціаліста київське представництво фірми "Карл Цельс". 

За словами Романа Фіщука, українським лікарям, які хочуть спеціалізуватися на хірургії вуха, треба вкладати і в обладнання, і в навчання. Навчання отохірурга – тривалий процес, потребує практики впродовж 5-7 років. Також це процес дороговартісний  рік практики, приміром у Великобританії, коштує більше 20 тисяч фунтів. А щоби придбати комплект операційного устаткування  монітори, мікроскоп, специфічні інструменти і розхідні матеріали  та почати у Франківську проводити операції самостійно, потрібно ще щонайменше 50 тисяч доларів. 

Річард Вагнер оперує дітей і навчає франківських медиків безкоштовно. 

 

Сьогодні і завтра Річард Вагнер оперує дітей із вадами слуху в Івано-Франківській ОДКЛ. Після діток спеціаліст буде оперувати дорослих у центральній міській лікарні. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: