fbpx

Прикарпатські парафії збирають кошти та образи, щоб отець з Франківщини відновив підпалений храм у Маріуполі

Суспільство 13:49, 20.11, 2016

На сході України палять церкви, а на Прикарпатті багато людей просять уже їх не будувати.

КУРС писав, що у Маріуполі двоє невідомих підпалили церкву Покрови Пресвятої Богородиці Київського патріархату – парафію, яка є однією з небагатьох оплотів українства у прифронтовому місті.

Зловмисники розбили вікна з обох боків церкви і кинули палаючу пластикову пляшку, начинену горючою сумішшю. В результаті підпалу постраждала пластикова обшивка всередині будівлі, люстри, килими, церковний одяг священика, атрибути для служіння. Єдине, що не знищив вогонь, – престол, Євангеліє та ікони. За оцінками пожежної служби, церкві завдано збитків на суму близько 200 тисяч гривень.

Настоятель парафії, капелан Любомир Кащій, родом із Калущини, відомий на Донеччині патріот, переконаний, що злочин був ретельно спланований. Адже вкинули "коктейлі Молотова" саме туди, де одразу зайнялося, пише ГК. Священик припускає, що підпал є справою рук сепаратистів. У цьому храмі постійно гуртувалися українські військові, неодноразово відбувалися нагородження воїнів, щоденно молилися за мир у державі.

Отець Любомир Кащій зізнається: попри те, що церкві вкрай потрібна підтримка, він не може собі дозволити їхати на Західну Україну, аби випрошувати матеріальні ресурси.

"Хіба в тамтешніх парафіях не знають, в якому скрутному становищі перебувають українські церкви на Донбасі? Особливо тепер", – каже капелан.

Канцлер УПЦ КП Івано-Франківської єпархії, протоієрей Василь Бурак інформував, що в прикарпатських парафіях уже збирають кошти і різноманітне церковне начиння, аби допомогти відновити постраждалий храм у Маріуполі. Окрім цього, митрополит УПЦ КП Івано-Франківської єпархії Іоасаф переказав туди три тисячі гривень.

"Протягом 2016 року наша єпархія "точково" підтримувала парафії на Сході, – зазначає отець Василь Бурак. – Якщо священики зверталися – допомагали як могли. Регулярний збір ресурсів відбувається лише для потреб у зоні АТО".

Як повідомив економ Івано-Франківської архієпархії УГКЦ отець Віталій Максимів, в області вже близько року функціонує плановий збір коштів з усіх місцевих парафій УГКЦ для підтримки Харківського екзархату (структурна одиниця Церкви, що перебуває на початковому етапі становлення). Адже саме цей екзархат синод єпископів закріпив за Івано-Франківською архієпархією. Загалом від початку 2016-го передали понад сто тисяч гривень.

Щодо Донецького екзархату, він закріплений за Коломийсько-Чернівецькою єпархією УГКЦ. За словами декана Запорізького деканату УГКЦ отця Романа Вовка, який з 2016 року і ще донедавна виконував обов’язки економа Донецького екзархату, фінансових надходжень з єпархії за цей час не отримували.

Як пояснили в фінансовому відділі Коломийсько-Чернівецької єпархії, й справді, цьогоріч збору коштів з місцевих парафій для Донецького екзархату не організовували. Однак постійно допомагали, відповідно до конкретних індивідуальних звернень від священиків.

Отець Любомир Кащій, який уже 18 років живе в Маріуполі, каже, що протягом усього цього часу на Сході триває негласна війна між українською та російською церквами. Причому місцева влада зазвичай підтримувала останню, що й стало каменем спотикання. Чимало чиновників не те що навіть не йдуть на діалог, а ще й всіляко вставляють палиці в колеса. Наприклад, часто під час сесій депутати "зарубують" розпорядження щодо виділення земельних ділянок, будівництва тощо.

Хоча, як зазначає голова Координаційної волонтерської ради Маріуполя Галина Однорог, з початком воєнних дій місцева влада стала більш поступливою, підтримує багато патріотичних ініціатив.

Отець Любомир Кащій каже, що в Маріуполі патріоти є, але їх мало. 

"Часто до мене приходять маріупольці й кажуть, що досі не знали про існування української церкви, – розповідає Любомир Кащій. – Не знали, що храми Московського патріархату – російські. Найдужче їх вражає, коли дізнаються, що в тих храмах не моляться за мир в Україні, а українських вояків під час проповідей називають "раскольніками". Багато людей після такого "прозріння" одразу поставали парафіянами української церкви".

Галина Однорог каже, що в 2014 році Маріуполь був чи не єдиним в Україні містом, де супроти війни свої сили об’єднали всі наявні там конфесії (католики, греко-католики, православні, протестанти). Окрім Московського патріархату.

Патріарх Філарет в одному з інтерв’ю сказав: "Якби ми мали одну українську церкву, не було б анексії Криму й війни на Донбасі. Церква виховала б свою паству у патріотичному дусі. Де сильна українська церква, там сепаратистських настроїв немає".

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: