fbpx

Петро Буяк влаштував у центрі Франківська перформанс

Культура 13:34, 27.05, 2014

Ефектною виставою відкрив виставку своїх робіт "Вибирай і добирай років" Петро Буяк у центрі Івано-Франківська.

Кілька десятків франківчан зібрались біля колишнього "Молочного кафе" в очікуванні чогось незвичного. Спочатку грала лише музика у виконанні "мультимузиканта" Парфьона та екс-вокаліста гурту "Перкалаба" Федота.

Асистентка роздала присутнім листочки зі сценарієм для того, щоб виставку було легше зрозуміти. А тоді Петро вийшов до глядачів у костюмі корови і почав наливати молоко з пакетів у відро. Після цього презентував картини.

Свою виставку  "Вибирай і добирай років" Петро Буяк називає соціальною акцією:

"Спивайся або молодій. Тут представлено життя косівського Миколи, який спився, бо його баба в дитинстві куштуром по голові вдарила за те, що він їй сказав, що не можна садити так багато бульби, як вона садить. Їй це не сподобалось, і вона його вдарила. А тоді крикнула: "Добереш моїх років, тоді до мене пискувати будеш!" А він побачив, як два алкаша сиділи на зупинці, пили і казали: "за наші роки!" І він (Микола) зрозумів, що добирати років — це треба щось пити. Так він і спився". 

На думку Петра, цьому є альтернатива: можна добирати роки молоком, а не алкоголем. Основний меседж — відпочивати можно здорово, відмовившись від шкідливих звичок. Тому й глядачам запропонували випити молока та скуштувати печива.

Петро розповів, що ідея виникла у голові давно, а місяць пішов на її реалізацію, хоча й намалював усі роботи за одну добу.

27 травня о 20:00 у Центрі сучасного мистецтва презентують коротенький фільм, який зняли за сюжетом про Миколу. 17 червня виставка їде у Калуш і буде представлена на площі Героїв о 12:00 та 20 червня — у Львів, де відбудеться закриття виставки. У Львові виступатиме гурт "Мамо, що є?" (учасником якого є Петро), який оспівує життя сільських людей, їх життєві перипетії, драматичні ситуації. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: