fbpx

Під Дністровський ландшафтний парк землю у людей вилучати не будуть, – комісія облради

Суспільство 08:18, 08.09, 2017

Каменем спотикання при створенні Дністровського ландшафтного парку на Прикарпатті стало земельне питання.

Відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку, де затвердили Положення про Дністровський регіональний ландшафтний парк імені Сергія Дідича та проаналізували його концепцію стратегічного розвитку.

Новопризначений директор обласного комунального підприємства Дністровський регіональний ландшафтний парк Михайло Ковтун повідомив, що до Положення про ландшафтний парк внесли зміни. Оскільки невдоволення мешканців придністровських сіл викликало земельне питання. "Точка кипіння – питання відведення земельних ділянок", – описав проблему директор.

"Парк займає 19 тис. 565 га. Населення боїться, що заберуть землю. Земля, яка мала увійти до парку, як це задумувалося при його створенні у 2013 році, частково розпайована, частково перебуває в оренді. Можливість вилучення землі викликала хвилю незгоди", – поінформував обласних депутатів Михайло Ковтун.

Відтак прийняли рішення створювати парк без вилучення землі – шляхом оголошення і винесення меж в натурі. Відповідні зміни і внесли до Положення. 

Наступний етап у створенні парку – розробка проектів землеустрою. На весь парк земельна документація коштуватиме близько 20 млн грн. Її планують виготвити впродовж двох наступних років.

Що стосується розвитку парку, то ця концепція наразі ґрунтується на довготермінових завданнях і буде реалізована у трьох головних напрямках. Короткотермінові цілі у розвитку будуть напрацьовані після затвердження меж парку, пояснив Ковтун. 

Головними пріоритетами концепції розвитку парку є: 

– збереження природи Дністровського каньйону, території та самої ріки;

– проведення наукових досліджень;

– розвиток територій через розвиток туризму.

Передбачено, що рекреаційною діяльністю парк буде займатися в межах господарської діяльності. Наразі домовлено із самоврядуванням сіл Вербіж, Ісаків, Одаїв та Кутище про написання інвестиційних проектів з рекреації.

Підприємство вже офіційно зареєстроване, працює, однак заробітної плати працівники ще не отримують. Оскільки не затверджений план фінансування. Такий план на 2018-2020 роки розглянуть на наступній сесії Івано-Франківської обласної ради.

За минуле літо, поінформував директор парку, було розроблено нові маршрути подорожей ландшафтним парком.

 
 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: