fbpx

Півмарафон, спідкубери та гуцульський фестиваль у Франківську: як провести вихідні цікаво і з користю

Стиль життя 07:37, 23.09, 2017

Два вихідні дні, які нам дарує осінь, будуть насичені подіями – і камерними, і масштабними. Беремо парасольки – і не втрачаємо можливості приєднатися. У неділю точно розпогодиться, бо ж Франківськ буде бігати, зустрічати гостей, запалювати "гуцулку", частуватися. Прихильникам менш активного відпочинку – добра нова книга і українська прем'єра на великому екрані, рекомендовано КУРСом.

Працюємо з кольором і з душею

Сьогодні, в суботу, 23 вересня, можна приєднатися до програми навчально-терапевтичного проекту "Використання арт-терапії в роботі практичного психолога та соціального педагога". 

1

Заняття – для фахівців і батьків, які цікавляться саморозвитком та допомагають у цьому дітям. Тренери – Людмила Підлипна, психолог та арт-терапевт, автор і керівник проектів "Літня АРТ-школа" та "Арт- терапевтична ПАЛІТРА", директор Івано-Франківського обласного психологічного центру, і Роман Підлипний, психолог, голова асоціації практикуючих психологів Івано-Франківської області, практикуючий психотерапевт методом арт та гештальт напрямків. Сернед тем, з якими працюють арт-терапевти, – психологія кольору, робота зі сновидіннями та архетипами, казкотерапія та фототерапія.

Де, коли: о 10.00, площа Міцкевича, 4В.

Відкриваємо сучасний живопис

2

Виставка робіт багатообіцяючого франківського художника Миколи Малика. Сучасний живопис у колекціях "Miasto" та "Абстрактна реальність". Колір і форма в інтерпретації франківця.

Де, коли: фортечна галерея Бастіон, 16.00

Слухаємо світлу музику

Світлана Тарабарова запрошує на свій сольний концерт у Франківську з новою програмою "Добре з тобою".

3

Її пісні знайомі всім поціновувачам світлої та душевної музики. TARABAROVA обіцяє вечір з улюбленими хітами та виступами разом з дітками. "Музика – це вакцина від усіх хвороб. Це вакцина гарного настрою, тепла і любові в нашій душі. Слухайте світлу музику! Живіть музикою!" – звертається до своїх прихильників Світлана Тарабарова

Де, коли: о 19.00, в Івано-Франківському академічному обласному музично-драматичному театрі ім. І. Франка. Вартість квитка – від150 грн.

Бігаємо і фанатіємо

24 вересня в Івано-Франківську пройде Frankivsk Half Marathon 2017. 

4

На забіг вийдуть тисяча учасників. Щоби пробігтися Франківськом, приїдуть гості з інших українських міст та з-за кордону – з Польщі та США. Музиканти підтримають учасників на маршруті – спеціально для вболівальників облаштували кілька фан-зон, де відбудуться концерти.

Підготовка розпочнеться в неділю з 8 години ранку. Дитячі забіги стартують о 9 годині, дорослі – о 10 год. Передбачені забіги на різні дистанції.

Зібрані кошти передадуть Мальтійській службі допомоги на облаштування рекреаційних зон і майданчиків для людей з інвалідністю.

Схема маршруту проведення Франківського Півмарафону:

5

Вважайте: з нагоди цієї події змінять звичайний рух транспорту. З з 08.00 до 15.00 год. Перекриють рух транспорту на вулицях, якими пройде забіг. Окрім того, патрульна поліція забезпечить перекриття руху транспорту з 09.40 до 10.30 год. на вул. Січових Стрільців.

Гладимо песиків

6

45-та осіння сертифікатна (САС) виставка собак всіх порід відбудеться у Франківську 24 вересня. На виставку прибудуть песики з усієї Західної України.

Де, коли: 10.00, Муніципальний центр дозвілля, вул. Набережна

Вчимося у спідкуберів

Майстер-клас зі спідкубінгу – у Бастіоні, біля галереї Арт на Мур. 

7

На мастер-клас зі спідкубінгу біля галереї Арт на Мур у неділю запрошують Данило Ільницький та команда франківських спідкуберів. Розкажуть основні принципи, як повністю скласти кубік-рубік. І запропонують участь в атракції – будуть складати зі 156 кубиків Рубика картину "Ратуша" розміром 67,2/72,8. Для гостей проведуть конкурси і розіграють 6 кубиків Рубика.

Де, коли: 11.00, Фортечна галерея Бастіон.

Запалюємо з гуцулами

24 вересня Івано-Франківськ стане центром гуцульської культури – прийматиме фестиваль "Верховина в Івано-Франківську".

8

День Верховинщини в обласному центрі Прикарпаття – це концерт за участю найкращих мистецьких колективів Верховинського району, постановка гуцульського весілля та показ автентичної гуцульської убирі, виставка-продаж виробів декоративно-ужиткового мистецтва (вишивка, живопис, ткацтво, кушнірство, бісероплетіння, писанкарство), майстер-класи з виготовлення гуцульських речей і виробів декоративно-ужиткового мистецтва, виставка-продаж дарів природи Карпат, а також гуцульська кухня.

Де, коли: з 12.30 до 17.00, площа Ринок.

Літаємо

Кожні вихідні, і теперішні – не виняток, можна піднятись в небо на параплані.

9

Польоти відбуваються над Дністровським каньйоном в селах Ісаків та Одаїв Тлумацького району. Організовує Extreme Travel у Франківську – бере на себе також трансфер до місця польотів та назад.

Потрібна попередня реєстрація. Вартість польоту – 500 грн, у вітряну погоду – доплата за двигун 100 грн.

Читаємо

На Форумі видавців роман Василя Шкляра охрестили "бандерівським". Сам автор називає його "повстанським".

10

За основу роману Василь Шкляр узяв свідчення легендарних прикарпатських повстанців – зв'язкової УПА Ганни Зеленої та сотеннго УПА Мирослава Симчича.

Книжка заснована на реальних подіях, які відбулися 1947 року на Тернопільщині. В той час Українська повстанська армія вже припинила широкомасштабні бойові дії і перейшла до збройного підпілля.

Дія відбувається між селами Купчинці, Ішков і Багатківці, поблизу яких протікає річка Стрипа. Там в плавнях, очеретах ховалися вояки УПА. Бійців через зраду оточили червонопогонники, і там відбулася драма. В той час в середовище українських підпільників було вкорінено чимало провокаторів та агентури МГБ. В таких надзвичайно важких умовах багато хто заломлювався. Але були і такі, хто стояли до останнього.

Назва роману "Троща" має подвійне значення, зазначає автор. Це місце дії – очерет, а також бійня, катастрофа, трощення людських доль і життів. На титульній сторінці книги під назвою є фраза: "Зраду можна зрозуміти, але не можна виправдати".

Ця фраза невипадкова. Роман розпочинається тим, як воїн УПА, відсидівши свої 25 років, приїздить до міста на сході. Бо таким забороняли повертатись у рідні краї, до Галичини: «На схід, бандьори, на схід!» Одного разу на міському цвинтарі він раптом бачить могилу близького товариша, з яким воював. Той наче загинув 25 років тому, у 1947-му. Але з напису на могилі зрозуміло, що помер нещодавно, сфотографований у військовому френчі, з ворожим орденом на грудях.

Дивимося українське

Щойно 22 вересня відбулася прем’єра кінострічки українського режисера, вихідця з Криму Ахтема Сеїтаблаєва "Чужа молитва". У Франківську стрічку можна бачити на цих вихідних у кінотеатрі "Люм'єр".

11

Неймовірна, але цілком реальна історія молодої кримськотатарської дівчини, яка під час окупації фашистами Бахчисарая врятувала життя 88 єврейським дітям. Саїде – вихователька у притулку для татарських дітей-сиріт. До неї звертається по допомогу хлопчина Іцхак, який разом з іншими дітьми-євреями переховується від фашистів.

Перед дівчиною виникає важка моральна дилема – допомогти дітям чи, рятуючи власне життя, відмовити їм? Не дивлячись на смертельну загрозу, дівчина бере під свій захист небезпечних вихованців та перетворює маленьких євреїв на татар – дає їм нові імена, навчає мови, звичаїв і молитов. Але чи вдасться їм обманути карателів та врятуватись від смерті?..

Де, коли: Кінотеатр Люм'єр, початок сеансу о 16.15, вартість квитка від 40 грн.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: