fbpx

Півтисячі штрафу за букет: в рейди на захист першоцвітів вийшли екологічні інспектори

Суспільство 11:42, 28.02, 2017

На Івано-Франківщині стартувала традиційна щорічна операція "Першоцвіт".

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища в Івано-Франківській області приступили до проведення рейдових перевірок, повідомляє обласна Держекоінспекція.

Як тільки починають відступати зимові морози і на узліссях появляються проталини, першими вітають весняне сонце ранньоквітучі дикорослі першоцвіти – підсніжники, білоцвіти, проліски, шафрани та інші. На жаль, багато "любителів" природи поспішають до лісу не тільки помилуватися весняною красою, а й прихопити частку її з собою. Несвідомі наслідків своїх дій, порушники зривають квіти цілими оберемками, виривають їх разом з цибулинами, завдаючи непоправної шкоди довкіллю.

Державна екологічна інспекція в Івано-Франківській області попереджає: червонокнижні першоцвіти перебувають під захистом закону.

Відповідальність за порушення законодавства у сфері охорони, використання та відтворення рідкісних і червонокнижних видів рослинного світу передбачена статтею 88-1 та статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення і тягне за собою накладання штрафу на громадян до 510 грн з конфіскацією незаконно добутого.

Постановою КМУ від 07.11.2012 р. №1030 передбачена компенсація за шкоду, заподіяну внаслідок добування, знищення або пошкодження червонокнижних рослин, а також за знищення чи погіршення середовища їх зростання – від 49 грн за кожну трав'янисту рослину.

Екологічна інспекція закликає громадян не купувати підсніжники. Не сприяйте незаконному промислу: не буде попиту – не буде і збуту!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: