fbpx

Полеглим в Іловайському котлі: у франківському Бастіоні представили мультимистецький проект "Маки"

Культура 17:49, 23.08, 2017

В галереї "Арт на Мур", що у Бастіоні Івано-Франківська, проект із реабілітації учасників війни на Донбасі "Творча криївка" презентував творчий проект, в якому об'єднані живопис, фото, музика і відео. Його присвятили річниці Іловайського котла.

"В Україні четвертий рік триває війна. Війна руйнує не тільки будівлі та інфраструктуру міст. Вона руйнує душі людей, які торкаються її. Загиблі воїни, ціною життя яких ми маємо можливість жити, заслуговують на те, щоб ми вшановували їхню пам’ять. Саме цим вшануванням пам’яті полеглих захисників України й є цей проект", – каже кураторка мультимистецького проекту "Маки", художниця і керівниця "Творчої криївки" Віталіна Маслова.

До проекту пам’яті залучили воїнів, які сьогодні несуть службу в зоні бойових дій із 72 ОМБР.  На відео, яким супроводили виставку фото і картин, бійці разом із відомим співаком та громадським діячем кримсько-татарського народу Фемієм Мустафаєвим заспівали пісню на слова Володимира Матвієнка "Маки червоні" (композитор Євген Пухлянко)

 

Під час виконання цієї пісні воїни тримали в руках картини друга Барклая, на яких зображені маки – символ пролитої крові і пам’яті. Художник Павло Кулик, який використовує військовий позивний "друг Барклай", – нині демобілізований учасник війни з Росією. Малювати почав під час служби на передовій. Картини, які сьогодні представили у Бастіоні в Івано-Франківську, створені Павлом на війні. 

Виставку присвятили Дню пам’яті загиблих в Іловайському котлі.

Впродовж експонування виставки картини друга Барклая можна буде придбати на умовах тихого аукціону. Виручені від продажу гроші підуть на організацію проектів комплексної реабілітації родин загиблих на російсько-українській війні за методикою Віталіни Маслової “творча реабілітація”.

Довідково: Барклай – це військовий позивний і творчий псевдонім Кулика Павла Олексійовича. Феномен Барклая полягає в тому, що, не маючи художньої освіти, він почав створювати картини, потрапившина війну в серпні 2015 року. За майже півтора року перебування на фронті Барклай створив понад 50 картин. За цей же період було проведено близько 10 виставок: у Львові, Києві та Афінах.

Віталіна Маслова – митець, викладач, художній терапевт, громадський діяч. Засновниця та голова правління БО МБФ "Творча Криївка", в березні 2014 року після трагічних подій на Майдані розробила власну методику роботи з наслідками бойової травми – "творчу реабілітацію". З жовтня 2014 року займається психологічною допомогою військовим, їхнім родинам та волонтерам, які перебували на передовій. За оригінальною методикою бійцям допомагають засвоїти травматичний бойовий досвід, навчитися заново жити в мирних умовах, познайомитися з новими сторонами своєї особистості.

Андрій Шарапа – митець, фотограф та режисер, виробив власний стиль взаємодії з оточенням, з початку Революції Гідності робив пісенні кліпи з майданівськими мешканцями на патріотичні теми, з початком російської агресії долучився до волонтерського руху, фільмував кліпи з бійцями Правого сектору, пораненими у шпиталі та ветеранами на курсі реабілітації "Творча Криївка".

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: