fbpx

"Покарані, але не відкинені": у Франківську відбувся семінар для волонтерів Пенітенціарного душпастирства УКГЦ

Суспільство 20:37, 08.03, 2015

У семінарі взяли участь священики, монахи, семінаристи та віряни УГКЦ й інших конфесій та представники виправної системи області.

На думку вірних, перевиховати людину не можна, спираючись тільки на розум. Треба впливати ще й на душу. Зцілювати словом Божим та людяним ставленням.

"Нам треба дуже прагнути уникнути того підходу, коли священик сприймався би як державний клерк. В опрацьовуваному законопроекті про пенітенціарне душпастирство ми свідомо не заклали утримання в’язничних капеланів державним коштом. Аби не втратити довіру в’язнів, священик не може отримувати кошти з однієї каси з персоналом виховних закладів. У Нідерландах подібна проблема вирішується через укладений між державою та Церквою конкордат. Держава опосередковано фінансово підтримує капеланів, але вони повністю незалежні від неї у своїй роботі", – зазначив керівник відділу УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України протоієрей Костянтин Пантилей.

На семінарі також обговорювались проблеми кращої організації виправної системи України.

На думку психолога управління Державної пенітенціарної служби Івано-Франківської області Ігоря Івашка, "вперше засуджені не повинні потрапляти до одної камери з тими, хто засуджений вдруге, а люди, засуджені за легкі та середні злочини, та особи, засуджені за важкі злочини, повинні утримуватись у різних виправних закладах".

За словами психолога, роботу представників релігійних спільнот у закладах перевиховання треба розглядати системно. У західних країнах капелани працюють не лише із засудженими, але і з працівниками виховних закладів та їхніми родинами. Працівники колонії, бачачи позитивний вплив священиків на вихованців, будуть зацікавлені у їхній подальшій праці.

Нагадаємо, на території Івано-Франківської області діють три виправні заклади та один слідчий ізолятор. У цих закладах утримується близько 900 ув’язнених.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: