fbpx

Поле бою – округ №85: хто може зупинити олігархічний договорняк

Політика 12:45, 15.07, 2016

У виборчому штабі кандидата у народні депутати по 85-му виборчому округу Анжели Яроватої проаналізували ситуацію на окрузі напередодні голосування 17 липня.

Єдиним органом державної влади, який ще не повністю контролюється президентською командою, залишається Верховна Рада. Як би не ставилися до неї виборці, але тільки в Раді ще можна почути погляди і позиції, не контрольовані Адміністрацією Президента, йдеться в повідомленні штабу.

17 липня цього року на проміжних виборах до ВРУ незалежних від узурпаторів обранців стане в парламенті або більше, або менше – як скажуть виборці. Одним із округів, де вирішується це вкрай важливе для долі країни питання, є 85-ий округ: вибір робитимуть мешканці Калуського, Рогатинського, Галицького районів.

Олігархічні сили зробили в окрузі ставку. У нардепи від округу балотуються брати відомих політиків-мільйонерів Шевченка і Насалика, які Франківщину вважають своєю сімейною вотчиною, а виборців, схоже, кріпаками.

Кандидат Сергій Насалик – молодший брат колишнього мера Калуша, нардепа, а сьогодні міністра Ігоря Насалика, який займається в уряді паливом та енергетикою, торгує вугіллям, від чого й залежать наші тарифи. Насалик-молодший балотується від Блоку Петра Порошенка. Підприємець, брат Олександра Шевченка Віктор йде від партії УКРОП, яку пов’язують з олігархом Ігорем Коломойським.

Змагаються за статус обранця й інші "старі обличчя"  висуванка від "Батьківщини" Ольга Сікора, яка вже була народним депутатом і показала своє обличчя. "Свобода", яка начебто планувала висувати Руслана Кошулинського чи навіть Олега Тягнибока, здивувала політичних аналітиків значно слабшою кандидатурою Оксани Тебешевської. Активісти руху Чесно зробили з цього висновок, що партія віддала округ на відкуп одному з інших кандидатів. А ще в останній день на окрузі несподівано зареєструвалися зо два десятки кандидатів, які до Прикарпаття взагалі не мають стосунку. Це оплачені кимось "парашутисти" з Київщини і Львівщини. "Технічні кандидати"  задоволення не з дешевих: за кожного треба внести лише застави по 14 тисяч гривень.

Всі ці факти дають підстави вважати, що на окрузі склався провладний "договорняк" і готуються фальсифікації проти справді опозиційних кандидатів, які не мають пухких гаманців чи адміністративного ресурсу, а мають тільки чесне ім’я і щирі наміри.

Хочемо нагадати, що більшість українців підтримують політичні партії, які нині перебувають в опозиції до чинної влади, а також хочуть бачити нові обличчя у складі парламенту. Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного компанією Gfk Ukraine у червні на замовлення інтернет-холдингу "Обозреватель".

Згідно з дослідженням, до ВРУ змогли б потрапити 8 політичних партій. Серед фаворитів голосування опинилися "Батьківщина", яку підтримують 20% українців, "Опозиційний блок" з результатом 17% та "Радикальна партія Олега Ляшка", за яку готові проголосувати 14% респондентів. Також до парламенту можуть потрапити партії "Самопоміч" (12%), Блок Петра Порошенка "Солідарність" (8%), "Громадянська позиція" (8%), "Свобода" і УКРОП (по 6%).

Водночас 20% респондентів досі не визначилися з тим, за кого готові віддати голоси, 13% українців взагалі не підуть на вибори і ще 14% не готові підтримати жодну з-поміж запропонованих політсил.

Опитування було проведено 13-28 червня 2016 року шляхом особистого інтерв'ю респондентів. У дослідженні взяли участь 2000 осіб віком від 18 років з усіх регіонів України за винятком окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також Автономної Республіки Крим. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,2%.

                                                    Політична реклама

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: