fbpx

Поліція викрила мережу підпільних "реабілітаційних центрів", де людей використовували як рабів. ФОТО, ВІДЕО

Суспільство 20:43, 16.08, 2017

Після проведення серії обшуків правоохоронці звільнили 87 людей з різних міст та областей України, які перебували у шести псевдореабілітаційних центрах. Насильно утримуваних людей зловмисники водили на примусові роботи, а за непокору – застосовували фізичне насильство. При цьому родичі платили по кілька тисяч гривень на місяць за їхнє утримання. Вирішується питання про правову кваліфікацію дій зловмисників за двома статтями Кримінального кодексу України.

торг-люд

У квітні цього року до поліції звернувся чоловік, інформує Національна поліція. Він повідомив, що в жовтні 2016 року його викрали невідомі особи. З того часу і до моменту втечі потерпілого утримували в одному з населених пунктів Дніпропетровщини. Увесь цей час зловмисники змушували чоловіка працювати безоплатно на будівництві.

Слідчі внесли інформацію від Управління боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми (УБЗПТЛ) поліції Дніпропетровщини до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Дії зловмисників кваліфікували за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 149 (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) Кримінального кодексу України.

торг-люд2

Під час розслідування поліцейські з’ясували, що група осіб на Дніпропетровщині створила так звані "реабілітаційні центри". Вони діяли під виглядом благодійних організацій з допомоги хворим на наркоманію та алкоголізм. Людей там утримували проти їх волі, примушуючи безоплатно працювати.

торг-люд1

Поліція встановила і особи зловмисників. Керівниками "центрів" виявилися двоє мешканців Дніпропетровської області віком 27 і 34 років. Вони разом з іншими співучасниками організували так звані "реабілітаційні центри" у Дніпропетровській області.

Туди зверталися родичі осіб алко-, наркозалежних, ВІЛ-інфікованих, хворих туберкульозом, тощо. Особи, які звертались до цих "центрів", просили вилікувати їхніх хворих родичів. Потерпілих насильно привозили до "реабілітаційних центрів". Адреси цих закладів нікому не повідомляли.

торг-люд5

торг-люд4

Там потерпілих поміщували під охорону і застосовували насилля, пригнічуючи їх волю. Людей із задовільним станом здоров’я використовували як найману робочу силу для різноманітної фізичної праці, зазвичай – під пильним наглядом охоронців. Гроші за виконану працю отримували керівники центру.

торг-люд3

За словами начальника Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми (ДБЗПТЛ), Національної поліції України Артема Крищенка, поліцейські упродовж дня провели 9 обшуків на території Дніпропетровської області і ще один – на Київщині. В 6 "реабілітаційних центрах", створених організаторами підпільної "мережі", встановили 87 громадян з різних міст та областей України  з Чернігівщини, Київщини, Львівщини, Івано-Франківщини, Тернопільщини, Одещини, Миколаївщини, Донеччини, Луганщини та Дніпропетровщини. 

Нагадаємо, нещодавно поліція припинила діяльність банди, яка наживалася на працевлаштуванні прикарпатців у Великобританії.

"Так звані "центри реабілітації" функціонували без будь-яких ліцензій та без належних умов утримання. Цю проблему потрібно вирішувати не лише зусиллями поліції, а й органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, які повинні регламентувати та контролювати діяльність цих закладів", – повідомив Артем Крищенко.

Слідчі вбачають у діях організаторів "центрів" ознаки злочинів, передбачених ст. 146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини), а також ст. 149 Кримінального кодексу України. Вирішується питання про оголошення зловмисникам підозри у вчиненні цих злочинів. За подібні дії передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна або без неї.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: