fbpx

Понад 1500 жителів Прикарпаття щороку отримують кваліфіковану офтальмологічну допомогу

Суспільство 09:55, 30.01, 2017

У Центральній міській клінічній лікарні Івано-Франківська працює відділення мікрохірургії ока, працівники якого надають медичну допомогу мешканцям як Івано-Франківської, так і інших областей України. Завдяки сучасному обладнанню у відділенні ефективно проводять лікування таких захворювань, як катаракта, глаукома, захворювання сітківки, зорового нерва та інші.

Більшість людей віком понад 60 років мають ті чи інші прояви катаракти. Ця хвороба виникає внаслідок природних вікових змін у кришталику ока, а може бути і викликаною іншими захворюваннями, такими як цукровий діабет чи травма ока.

"Наше око схоже на фотоапарат. Кришталик є безбарвною прозорою лінзою діаметром трохи менше 1 см. Коли кришталик працює нормально, людина чітко бачить оточуючі предмети. Проте через різні причини кришталик може частково або повністю помутніти. Це і називається катарактою. Хворий відмічає погіршення зору, обриси предметів сприймаються нечітко та розмито, але окуляри чи контактні лінзи не допомагають. Для пацієнтів з таким захворюванням лікарі проводять факоемульсифікацію катаракти з імплантацією інтраокулярних штучних кришталиків. Така операція дає змогу майже повністю відновити втрачений зір і не є надто травматичною для людини. Після операції пацієнта в той же день або ж наступного дня виписують з лікарні", – розповідає завідуюча відділенням мікрохірургії ока ЦМКЛ Галина Головчак.

Значно складнішим, але досить поширеним захворюванням є глаукома – хронічне прогресуюче захворювання очей. Глаукома розвивається у випадку недостатнього відтоку внутрішньоочної рідини, що зумовлює підвищення тиску всередині ока, пошкодження зорового нерва та незворотної втрати зору.

За словами Галини Головчак, в більшості випадків глаукома протікає безсимптомно, пацієнта нічого не турбує, і лише офтальмолог може виявити початкові ознаки захворювання. Ось чому наскільки важливим є регулярний профілактичний медогляд.

З часом у пацієнта виникають так звані дефекти поля зору, коли деякі предмети ніби зникають з видимості. Раннє призначення лікування може загальмувати розвиток хвороби. І тільки офтальмолог може обрати оптимальний метод – медикаментозну терапію, лазерне або ж хірургічне лікування.

"Самолікування при глаукомі неприпустиме. Жодні немедикаментозні методи терапії, дієти, харчові добавки чи вправи не замінять медикаментозного чи хірургічного лікування, призначеного офтальмологом", – наголошує пані Галина.

Вона розповідає також, що до відділення мікрохірургії ока останнім часом звертається багато пацієнтів із синдромом сухого ока – порушенням зору, яке виникає при тривалій роботі за комп’ютером. Погляд ретельно фіксується на моніторі, зменшується частота кліпання, що призводить до пересихання поверхні ока.

Такі пацієнти скаржаться на дискомфорт, печіння, "пісок" в очах, почервоніння, відчуття втоми та сухості очей, затуманення зору, двоїння предметів та розпливчатість зображення на екрані монітора. Також людина відчуває проблеми з фокусування при погляді на ближню та дальню відстань, біль в області очної западини, лоба та перенісся, головний біль, а також біль при русі очей. Для пацієнтів з вищезазначеними симптомами лікарі радять спеціальні вправи для профілактики зорової втоми, рекомендують необхідні препарати, а також ретельно перевіряють, чи немає в пацієнта ранньої стадії розвитку складного офтальмологічного захворювання.

"У 2015 році завдяки підтримці і сприянню міської влади та головного лікаря Центральної міської клінічної лікарні Тараса Масляка у відділенні мікрохірургії ока було проведено капітальний ремонт, повністю оновлено м’який і твердий інвентар. Для покращення надання офтальмологічної допомоги придбано нове діагностичне обладнання та облаштовано офтальмологічний кабінет у консультативній поліклініці ЦМКЛ. Щороку у нашому відділенні отримують кваліфіковану офтальмологічну допомогу понад 1500 жителів міста і області. Лише за 10 місяців 2016 року ми провели більш як 300 оперативних втручань. Все це дуже важливо, адже пацієнтам міста і області не потрібно звертатися до різних приватних офтальмологічних центів. Спеціалісти нашого відділення якісно проводять складні оперативні втручання на високоякісному новітньому медичному обладнанні. А значить, допомагають людям відновити найцінніше – зір", – наголошує медик.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: