fbpx

Понад 3 тисячі прикарпатців стали членами "Лікарняної каси"

Здоров'я 10:53, 29.02, 2016

На лікування в медичних закладах України державний бюджет виділяє менше ніж 2% від потреби. Орієнтовно це 10-12 грн на один ліжко-день при сьогоднішній потребі 190-210 грн, які потрібні для закупівлі медикаментів. Тому пацієнти і їхні родичі змушені купувати ліки в аптеках. Щоб зменшити видатки, прикарпатці стають членами "Лікарняної каси".

"Ми не могли допомогти безкоштовними медикаментами навіть нашим працівникам, якщо вони хворіли. Тому вирішили запровадити метод добровільного медичного страхування. Для цього створили громадську організацію, яка має невеликі адміністративні витрати і є самоуправною. Мова про "Лікарняну Касу МЕДІФ", ініціаторами заснування якої стали медичні працівники міста", – розповідає заступник головного лікаря Івано-Франківська Володимир Вовчук.

Громадська організація "Лікарняна Каса МЕДІФ" є членською громадською організацією, що об’єднує громадян та трудові колективи підприємств, установ, закладів та організацій різних форм власності і діє на підставі Конституції України, Законів України "Про об’єднання громадян", інших законів України та нормативних актів, які рекламують питання, що стосуються діяльності неприбуткових організацій.

Члени "Лікарняної Каси МЕДІФ" мають право:

– отримувати своєчасну та якісну медичну допомогу та медичне обслуговування за рахунок коштів "Лікарняної Каси МЕДІФ" у розмірах, встановлених рішенням загальних зборів;

– обирати і бути обраним до керівних органів "Лікарняної Каси МЕДІФ" та отримувати будь-яку інформацію про діяльність Лікарняної Каси;

– вносити пропозиції до керівних органів "Лікарняної Каси МЕДІФ" з питань, пов’язаних з його статутною діяльністю;

– брати участь в усіх заходах, що проводяться "Лікарняною Касою МЕДІФ";

– виходити із складу "Лікарняної Каси МЕДІФ" в будь-який час за письмовою заявою, поданою до дирекції Лікарняної Каси.

Члени "Лікарняної Каси  МЕДІФ" зобов’язані:

– дотримуватися вимог Статуту "Лікарняної Каси МЕДІФ";

– виконувати рішення керівних органів та брати участь у досягненні мети і завдань "Лікарняної Каси МЕДІФ";

– своєчасно сплачувати внески та регулярно проходити медичні огляди, дотримуватися рекомендацій лікаря щодо здорового способу життя.

Вищим органом управління "Лікарняної Каси МЕДІФ" є  конференція, яка скликається Правлінням не рідше одного разу на рік.

"Ми створили лікарняну касу три роки тому, і вона діє до сьогоднішнього дня. Спочатку в лікарняній касі було 72 людей, сьогодні – уже понад 3000. І це не тільки медичні працівники, але й будівельники, вчителі, пенсіонери, працівники банківської системи. Обмежень за професією, віком, місцем проживання чи місцем роботи немає", – наголошує Володимир Вовчук.

За його словами, якщо людина хоче стати членом лікарняної каси, вона може звернутися до керівників будь-якого медичного закладу міста і отримати усю необхідну інформацію. Протягом перших трьох місяців людина не користується касою, лише сплачує членські внески. А уже з четвертого місяця отримує поліс. При поступленні в лікарню, розташовану на території Івано-Франківська, людина заявляє, що є членом лікарняної каси. І отримує допомогу на лікування. Виняток складає лише Наркологічний диспансер. Також не виплачують допомогу на лікування венеричних захворювань.

"Декілька років поспіль ми вивчаємо, як працює страхова медицина в різних країнах, і власне лікарняна каса – це один з перехідних кроків до запровадження страхової медицини, яка є необхідною для нашої країни. У світі лікарняні каси розпочиналися з приватної ініціативи, потім отримували державну підтримку і так відбувався перехід до страхової медицини. В Україні поки що лікарняні каси працюють як громадські організації в різних містах", – каже головний лікар Івано-Франківська Тарас Масляк.

Уже на сьогодні договори на співпрацю з Лікарняною Касою підписали 5 районів Івано-Франківської області. Медичне страхування набирає дедалі більшої популярності, адже приєднатися до Лікарняної Каси можна в будь-який час.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: