fbpx

Організатори ГогольFest у Франківську розповіли про програму фестивалю і подякували Поповичу за "піар"

Культура 12:55, 25.02, 2016

В Івано-Франківську розпочали підготовку до фестивалю "Porto Franko ГогольFest".

Про підготовку міжнародного фестивалю сучасного мистецтва "Porto Franko ГогольFest", який пройде в Івано-Франківську 8-12 червня, розповіли сьогодні його організатори: директор фестивалю ГОГОЛЬFEST Максим Демський, композитор Роман Григорів, директор обласного музично-драматичного театру ім. І. Франка Ростислав Держипільський, архітектор Володимир Гайдар.

Максим Демський повідомив, що підготовка до фестивалю вже стартувала, а по деяких напрямках триває інтенсивна робота, зокрема серед художників, музикантів, театралів.

Організатори ведуть перемовини щодо низки масштабних проектів, як, наприклад, з майстрами-дзвонарями. Планують інтерактивні інсталяції та відеомапінгові проекції на архітектуру міста тощо.

"Успішні проекти можуть вказувати на те, що країна рухається вперед", – каже Максим Демський.

Загалом, фестиваль матиме півтора десятка напрямів, серед яких: програма візуального мистецтва, театральна, музична, екологія і туризм, кіно і література, перформанси, балет, хореографія та інші синтетичні жанри. В організаторів амбітні плани – зробити цьогоріч Франківськ культурною столицею України.

"Велика удача, що фестиваль, який має друзів по всьому світу, відбудеться в Івано-Франківську", – зазначив Ростислав Держипільський.

Він додав, що завдяки нещодавній події (скандал з депутатом-"свободівцем" Володимиром Поповичем), яка сколихнула громадськість, фестиваль став ще відоміший, і жартома запропонував навіть пляшку за такий піар.

Володимир Гайдар зазначив, що Франківськ своєю історію та архітектурою є цікавим для проведення такого фестивалю. 

"Ми маємо розшарування просторів від маленьких – інтимних – і до великих, масштабних, які намагалася створити радянська влада", – каже Гайдар.

Тому серед запланованих локацій фесту – ратуша, готель "Дністер", палац Потоцьких, завод "Промприлад", Бастіон, дворик медуніверситету, бібліотека і навіть анатомічний музей. Також використовуватимуть і зали – як драмтеатр. Організатори також намагаються домовитись із власниками друкарні, що на Січових Стрільців.

У рамках фестивалю покажуть першу в історії світової музики оперу-реквієм IYOV. Її презентували вперше на ГогольФесті 2015. Вона народилася внаслідок співпраці авторів фестивалю ПортоФранко композиторів Романа Григоріва та Іллі Разумейка із засновником "ГогольFest" у режисером Владом Троїцьким.  

Літературна програма фестивалю називатиметься "Великий вибух". Вона покликана представити нову хвилю української літератури. 

"Така подія може стати "детонатором" для майбутніх культурних подій, що відбуватимуться на цих локаціях в Івано-Франківську", – каже Максим Демський.

Ростислав Держипільський додав, що в організаторів є амбіція запросити режисерів з-за кордону, але це залежить від бюджету, зокрема і від участі влади. 

Нагадаємо, днями депутат обласної ради, член бюджетної комісії Василь Попович закпропонував викреслити з видатків облради співфінансування фестивалю "ГогольFest”, мотивувавши тим, що Гоголь не мав нічого до Франківщини: "А для чого?" – спитав тоді він.

Така заява викликала бурхливу реакцію громадськості.

Читати також:

Навіщо Франківську ГогольFest?

ГогольFest у Франківську: між "вшануванням Незалежності" і Незалежністю

ГогольFest в Івано-Франківську: колосальний шанс для промоції міста і області

Днями в Івано-Франківській обласній філармонії  на підтримку майбутнього фестивалю відбувся українсько-нідерландсько-польський проект  вистава "Метаморфози".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: