fbpx

Porto Franko вийшов надуспішний – у Франківську підбили підсумки фестивалю. ФОТО. ВІДЕО

Культура 20:35, 19.06, 2017

В Івано-Франківському облмуздрамтеатрі організатори, волонтери та учасники мистецького фестивалю Porto Franko влаштували міні-перформанс та підбили підсумки п'тиденного дійства.

Всі одноголосно визнали, що фестиваль пройшов успішно. Генеральний директор фесту Ростислав Держипільський зазначив, що про нього почули і в інших містах, і навіть за кордоном.

"Я особисто вважаю, що такого фестивалю в Україні більше немає і ще не було. Тепер з впевненістю точно можна сказати, що Porto Franko вийшов успішний, і навіть надсуспішний по всьому: щодо контенту в різних жанрах, щодо організації, щодо впливу, який відбувся на місто, його жителів і гостей", – зазначив Держипільський.

Він додав, що підготовка була важкою і з багатьма сварками, але врешті досягли бажаного результату. Найгірше в будь-якій ситуації  залишатися байдужими. Команді Porto Franko вдалося довести, що Франківськ  культурна столиця України.

Президент фестивалю Роман Григорів відзначив, що все відбулося завдяки сильній і відданій команді.

"Ніде в Україні нема людей, які б так віддано і до кінця працювали",  сказав Григорів. 

Виконавчий директор фесту Володимир Гайдар розповів, що Івано-Франківськ відкрився з нової сторони.

"Ми залучили вулиці, площі, споруди, майдани. Ми дали можливість людям побачити місто зовсім з іншого ракурсу. І найголовніше, що місто відгукнулося. Ми бачили, як була заповнена площа перед драмтеатром. Це площа, яка була закладена ще совітами, але яка в принципі не працювала як площа, як громадський простір. І все запрацювало!"  поділився Гайдар. 

Слово надали і метру української літератури та учаснику фестивалю письменнику Юрію Андруховичу. Він згадав початок 90-х років, коли у Франківську митці об'єдналися і створили "Імпрезу". Вони організовували міжнародну виставку творів сучасного мистецтва, зокрема живопису, скульптури, асамбляжу та графіки, що проводилась кожні два роки в Івано-Франківську (з 1989 по 1997). Але в один момент все припинилося і сучасне мистецтво зникло з міста. 

"Я веду до того, щоб ми зараз не перехвалили себе, і нам не можна втрачати Porto Franko, так, як тоді ми втратили "Імпрезу". В середині 90-х років все завернулося в глухий кут",   зазначив Андрухович. 

Одним з найбільших відкриттів і чудовою локацією, в яку вдихнули життя, став Палац Потоцьких. Сюди провели світло, для фуд-кортів підвели воду. Локацію протягом 5 днів відвідали тисячі людей. Організатори сподіваються, що вона зможе і далі функціонувати бодай періодично, незалежно від фестивалю, оскільки є цікавою людям. 

Організатори зауважили, що і правоохоронні органи працювали дуже злагоджено. Незважаючи на те, що одна з локацій працювала до 4-ї години ранку, все було досить спокійно. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: