fbpx

Це утиски нацменшин, - у Франківську посол Угорщини поскаржився на новий український закон про освіту

Суспільство 10:57, 04.10, 2017

В Прикарпатському національному університеті перебуває делегація Надзвичайних та Повноважних Послів країн Вишеградської групи – Угорщини, Чеської Республіки, Республіки Польща та Словацької Республіки.

До Івано-Франківська прибули Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень, Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні Юрай Сівачек, Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки Радек Матула та заступник Глави Місії Посольства Республіки Польща в Україні Яцек Жур

Посли Вишеградської четвірки відвідали Прикарпатський національний університет ім. Стефаника.  

"Співпраця – поняття широке. Це історичний візит. Як факт – це має для наших країн величезне значення," – виступив на брифінгу угорський Посол Ерно Кешкень. 
У своєму виступі представник Угорщини зачепив "мовне" питання в недощавно прийнятому в Україні Законі про освіту. 
"Ми не проти української мови, всі мають говорити нею, але це не привід утискати права нацменшин. Можна було би збільшити статус української мови, а не утискати нацменшини. Тепер нацменшини навчатимуться лише у садках та 1-4 класах, що є утиском прав нацменшин і суперечить усім міжнародним нормам",  сказав Ерно Кешкень. 
Словацький посол Юрай Сівачек відзначив важливість співпраці у форматі В4. 
"Ми дивимось, як тут йдуть справи і чим ми можемо допомогти. Ми зацікавлені, щоб Україна співпрацювала і налагоджувала контакти з нашими чотирма країнами. Всі наші країни приймають багато студентів з України. Ми хочемо не лише приймати студентів, а й обмінюватися студентами та викладачами, втілювати спільні проекти",  зазначив представник Словаччини.
"Наші чотири країни підтримують Україну у важливих аспектах: суверенітет, територіальна цілісність і реформи. У Вишеградської групи вже 26 років є гасло: "Разом ми можемо зробити більше",  сказав на завершення Посол Чехії Радек Матула.
Після брифінгу відбулася зустріч із ректором ПНУ Ігорем Цепендою. 

В рамках візиту посли також зустрілися зі студентами Прикарпатського університету.  

 
Як писав КУРС, після підтримки Закону "Про освіту" Верховною Радою низка сусідніх країн виступили з різкими заявами. Угорщина звернулася зі скаргою до міжнародних організацій, на думку Будапешта, новий закон порушує права нацменшин. Також протест з приводу ухвалення цього закону висловили Румунія, Польща, Росія, Болгарія та Молдова. Попри це Президент Порошенко підписав Закон України "Про освіту" 25 вересня. 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: