fbpx

Переселенці з Росії на Прикарпатті: Повернемось додому тільки на танках

Суспільство 15:09, 09.11, 2015

Сім'я Бутусіних переїхала з Росії в Україну понад рік тому. З далекого Владивостока вони втекли в Західну Україну через політичні репресії.

Зараз Олег Бутусін з дружиною Тетяною мешкають з десятьма дітьми в селі Придністров'я Галицького району. Двокімнатний будиночок з кухнею – це все, що родина змогла собі дозволити після того, як за "копійки" продала все своє господарство в Росії. 

Олег Бутусін останній рік воював як доброволець на боці України. Цього літа ФСБ відкрило проти нього кримінальну справу за тероризм. Він неодноразово в Росії звинувачував Путіна в занепаді країни та політиці геноциду.

Чи не найбільшою проблемою для родини є відсутність українського громадянства. Вони вже неодноразово звертались до влади, навіть під час приїзду Петра Порошенка в Івано-Франківськ Тетяна Бутусіна з дитиною на руках підійшла до Президента та передала йому прохання надати їм громадянство, проте відповіді досі ніякої. Тетяна каже, що готова оголосити голодування, якщо влада і надалі ігноруватиме її прохання.

Про Прикарпаття в родини тільки найпозитивніші враження. Говорять, що це серце України, а люди тут найкращі. 

"Громадянство – це головна проблема іноземців, які воюють на боці України. Тому що вони ще не громадяни України, але вже й не громадяни тієї країни, в якій жили раніше. Це білоруси, грузини, росіяни. Повернувшись на свою батьківщину, вони або потраплять у тюрму, або їх ліквідують. Люди наче між небом і землею. Вони владі не потрібні ні тут, ні там", – каже Тетяна Бутусіна.

Жінка сподівається, що рано чи пізно, але росіяни одумаються і проженуть таких покидьків, як Путін. Не всі в Росії вважають, що "Крим наш" і "Вова Путін молодець", є чимало незадоволених режимом. Але Путін пригодував тих, хто цей режим охоронятиме,  міліцію, військових, ФСБ. 

"Олег там був як ворог народу. Дітей наших брали в заручники, щоб Олег здався. Важка була ситуація. Тому в нас із владою ще й свої рахунки. Олег всюди говорив, що владу Путіна треба прибрати, що потрібно змінювати щось у житті, щоб залишитись нам як нації, що йде винищення російського народу і повний геноцид. Людей вбивають, саджають у тюрми, якщо в них інший погляд на владу Путіна. Я буду постійно про це говорити. Ми були там недоречні, тим паче така багатодітна сім’я, щоб не були прикладом",  розповідає жінка.

Сусіди подарували родині Бутусіних корову, допомогли будматеріалами. Зараз місцева влада вирішує питання житла, оскільки маленький будиночок в аварійному стані. 

Але найбільше Бутусіни чекають рішення про українське громадянство. Сім'я Бутусіних готова повернутись додому в Росію, але кажуть: тільки на танках!

Юрій Паливода

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: