fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Практики древніх воїнів: у Франківську всесвітньовідомий психолог розповів учасникам АТО, як перетворити досвід війни на силу

Практики древніх воїнів: у Франківську всесвітньовідомий психолог розповів учасникам АТО, як перетворити досвід війни на силу

Суспільство 21:12, 21.03, 2017

В Івано-Франківську семінар для учасників АТО та їхніх сімей провів психолог, який спеціалізується на військовій травмі, учасник війни у В’єтнамі, американець Роберт Френк П'юселік.

Психолог, військовий лікар, тренер Роберт Френк П'юселік є одним із розробників програми реабілітації для ветеранів війни в США та учасників бойових дій у "гарячих точках" по всьому світу. Його програму  "Рівний – рівному" із подолання ПТСР на цей час офіційно використовують в американській армії. Другий рік програма на умовах благодійного проекту працює в Україні. До Франківська з семінаром коуч приїхав вперше. На зустріч зібралися майже 200 бійців.

Бійців П'юселік називає "хлопчики". І каже, що українські професійні психологи, на щастя, не можуть бути ефективними інструкторами для хлопчиків, тобто для солдатів. Інструкторами, пояснює він, стають побратими – ті бійці, які раніше повернулися з війни і пройшли трансформацію. Система, що її пропонує як програму "Рівний рівному" П'юселік, базується, за його словами, на давніх практиках войовничих культур.

"Система, яку я пропоную, – проста. Ці знання були притаманні древнім воїнам. Базувалися на такому принципі: воїн не може повернутися в звичайне життя, не пройшовши трансформацію. Переживши війну, ти вже ніколи не будеш колишнім, таким, як раніше, – розповідає П'юселік.  З власного досвіду більш як 20 років спілкування з військовими скажу: ні один солдат, який пройшов війну і повернувся, навіть відновившись, ніколи не стає таким, яким був раніше. Тоді постає питання: на що ти перетворюєшся після того, як був ідеальною машиною для убивства?"

Відповідь на це питання, пояснює психолог, була сформульована ще багато віків тому. Повернувшись із війни, воїн мусить трансформувати свій досвід і стати кращим, сильнішим, мудрішим, аніж був, коли йшов на війну. "Тобто перетворюєтья в "людину мудрості",  використовує професійну мову П'юселік.

"Ми вважаємо, що коли людина повертається з війни із потребою виплакати все, що пережила, чи має потребу викричати те все, що із нею відбулося, то необхідно випустити все, що потрібно. Випустити, щоби відпустити. У присутності людини, яка зможе все це витримати, зможе допомогти прережити цей стан, пройти його і вийти із нього", – зазначає коуч.

У програмі цією людиною є інструктор, або наставник, який допомагає воїну трансформувати моторошний досвід у нове розуміння своєї сили. Зможе допомогти знайти ціль життя, визначити його мету.

"Ти не забуваєш про війну, ти перетворюєш своє знання в ресурс для додаткової сили",  додає П'юселік. 

Принцип "рівний – рівному" втілюється в тому, що боєць, який пройшов трансформацію, допомагає трансформуватися тим, хто повертається.

За словами військового психолога, повернути до мирного життя вдається не всіх солдат. Дякі воїни залишаються зруйновані війною.

"Завжди будуть люди, які після пережитого ніколи не закінчать свою трансформацію. Тому що їх психологічно знищила війна. Є такі випадки – вже тут і зараз. Наша мета – знизити до мінімуму кількість таких втрат, а вони невідворотні. Замість того, щоби це був кожен другий солдат, який повертається з війни, це може бути один зі ста", – вважає тренер.

"Виявляється, ми нормальні", – відгукнувся про досвід, отриманий з семінару, його учасник Михайло Кушнірук у мережі. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: