fbpx

Працівники Пенсійного фонду розповіли отцям у церкві, як можна отримати пенсію

Суспільство 12:25, 06.02, 2017

У церкві на Коломийщині провели виїзний день Пенсійного фонду.

Працівники Коломийського об’єднаного управління Пенсійного фонду виїхали у церкву, щоби розповісти отцям єпархії про останні зміни в пенсійному законодавстві України. Отці виявили інтерес до  пенсійного забезпечення служителів Церкви.

Священики на чолі з керуючим Івано-Франківською єпархією УАПЦ Митрополитом Галицьким Андрієм зібралися у приміщенні Шепарівської церкви Непорочного Зачаття Св. Анни, щоб обговорити питання мирські. Духовні особи цікавилися змінами в трудовому та пенсійному законодавстві.

"Розмір пенсії напряму залежить від страхового стажу та заробітку людини", – роз’яснила заступник начальника відділу обслуговування громадян управління Ганна Гринюк.

Особливість пенсій для священиків полягає в тому, що фрмально церква відокремлена від держави. Спеціального закону про пенсії для священиків не існує. Усе залежить від того, де особа була працевлаштована.

Будь-яка релігійна організація незалежно від конфесії створюється із правом юридичної особи. Тому всі наймані працівники, якщо за них сплачують страхові внески, стають застрахованими особами. Інша річ, що священик не завжди має статус найманого працівника. 

Мінімальний розмір пенсії за віком для отців призначається за наявності 25 років страхового стажу і встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму. 

Наразі ж більшість священиків офіційно або взагалі не отримує зарплату, або ж вона – нижча за мінімальну, констатує ПФ. Більшість із них отримують невелику зарплату та не роблять відрахувань у Пенсійний фонд. Тому, коли вони досягають пенсійного віку, одержують державну соціальну допомогу у розмірі 30% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Альтернативою пенсійному забезпеченню священиків є недержавний пенсійний фонд  "Покрова", започаткований Українською греко-католицькою церквою на чолі з Архієпископом Києво-Галицьким Любомиром.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: