fbpx

Працівники Прикарпатського УБР вийшли на попереджувальну акцію проти ліквідації підприємства. ВІДЕО

Політика 18:33, 15.03, 2017

ПАТ "Укрнафта" розпочала кроки з ліквідації Прикарпатського УБР – направила листа про вилучення техніки та машин.

З вимогою не допустити ліквідації УБР і занепаду нафтогазової промисловості на Прикарпатті вчора до Долинської райдержадміністрації на попереджувальну акцію "НІ! – розвалу, звільненням, беззаконням в ПАТ "Укрнафта", ТАК! – відродженню українського нафтогазовидобутку!" вийшло близько 200 працівників підприємства, інформує прес-служба партії "ВОЛЯ".

Григорій Третяк, голова первинної профспілкової організації Прикарпатського управління бурових робіт, зазначив, що напередодні відбулася зустріч з головою правління НАК "Нафтогаз України" Андрієм Коболєвим, де той пообіцяв поки не ліквідовувати Прикарпатське УБР, а 16 березня має відбутись Наглядова рада, де розглянуть це питання. Однак до УБР надійшов лист, в якому вимагають здати техніку та машини.

"Ми зустрічались в НАК "Нафтогаз України" з паном Коболєвим, з керівництвом "Укрнафти", домовились залишити в спокої це питання. Приїхали, а тут листи, щоб вилучити техніку – машини, трактори, екскаватори, бульдозери. Про людей ні слова. Як бути з людьми, коли техніку, на якій вони працювали, забирають? Це викликало вибух у колективі, ми хотіли категорично перекрити дорогу на Польщу, але поки вирішили провести мирну попереджувальну акцію", – зазначив Третяк.

Григорій Третяк акцентував, що нафтогазова промисловість на Прикарпатті не розвивається належним чином, а ліквідація УБР взагалі призведе до її занепаду.

"Буріння відноситься до будівельної промисловості, а щоби щось будувати, треба вкладати кошти, щоб вкладати кошти, їх треба мати. В ПАТ "Укрнафта" зараз складно з коштами. Тут майже не буриться. Зараз буримо одну свердловину – Верхньомасловецьку 101-шу, закінчили на сході бурити 505-ту свердловину",  зазначив Третяк.

Зараз у Прикарпатському УБР працює більш як 1200 працівників, їх планують скоротити приблизно втричі.

"У нас важливий нафтовий регіон. Тут в кожній родині хтось працює в цій галузі, що буде з цими людьми – невідомо. Крім того, наші працівники наповнюють бюджет району. Ліквідація нафтовиків – це й ліквідація лікарів, вчителів, всіх тих, чия праця оплачується з бюджету",  зазначив голова профспілки.

Як відзначає депутат обласної ради від партії "ВОЛЯ" Ольга Федишина, зараз фактично штучним шляхом підприємство створює передумови для скорочення працівників, адже при відсутності техніки, яку зараз збираються вилучати, зникне потреба у тій кількості працівників, яка є зараз.

"Судячи зі слів представників профспілки, підприємство і надалі не виконує обіцянки, які були надані колективу. І те, що про скорочення людей поки що мовчать – напевно, лише питання часу. Адже на попередніх нарадах представники ПАТ "Укрнафта" озвучили інформацію про те, що загальна кількість працівників існуючих управлінь бурових робіт (Прикарпатського, Охтирського та Прилуцького) має бути зменшена з 2050 до 1050. При цьому кількість працівників Прикарпатського УБР планувалося зменшити втричі. Що є неприпустимим, адже негативно позначиться на соціально-економічній ситуації в місті",  наголосила Ольга Федишина. 

"Ми і надалі наполягаємо на необхідності проведення соціального діалогу та врахування думки профспілки при проведенні реорганізації підприємства. А керівництво держави та підприємства повинно докладати зусиль для збереження кадрового потенціалу, нарощення обсягів буріння, що є особливо важливим у період війни",  додала депутат.

Учасники акції прийняли резолюцію з вимогами до правління та Наглядової ради ПАТ "Укрнафта" припинити незаконну діяльність, враховувати думку профспілки при формуванні рішень та не допустити ліквідації Прикарпатського УБР.

Нагадаємо, в грудні за ініціативи Ольги Федишиної обласна рада направила звернення до керівництва держави та ПАТ "Укрнафта" з вимогою не допустити ліквідації та масового вивільнення працівників Прикарпатського УБР. Такі ж звернення ініціювали депутати від "ВОЛІ" на сесіях районних, міських та селищних рад Долини, Надвірної, Рожнятова, Косова, Богородчан, Яремчі. Крім того, 15 лютого в Києві Ольга Федишина та Ольга Галабала взяли участь у нараді Укрнафтогазпрофспілки з представниками профспілки Прикарпатського УБР, НГВУ "Надвірнанафтогаз", представниками "НАК "Нафтогаз України" і керівництвом ПАТ "Укрнафта", де розглядали питання звернення профспілки Прикарпатського УБР.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: