fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • "Правила для всіх, без винятків для родичів і знайомих": у Франківську створили робочу групу з впорядкування зовнішньої реклами

"Правила для всіх, без винятків для родичів і знайомих": у Франківську створили робочу групу з впорядкування зовнішньої реклами

Суспільство 20:02, 28.03, 2017

Департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини на круглому столі з питань зовнішньої реклами в Івано-Франківську створив робочу групу, яка узагальнить проблеми її розташування, знайде способи їх вирішення і напрацює зміни до положення.

Йдеться про положення "Про порядок розміщення зовнішньої реклами у Франківську", затверджене у 2009 році, яке наразі має вже п’ять змін.

Обґрунтовуючи проведення круглого столу, заступник директора департаменту, начальник відділу дизайну архітектурного середовища та благоустрою міста Світлана Лосюк виклала бачення проблем від міських посадовців, що працюють з рекламою. За її словами, це зовнішній вигляд рекламних конструкцій та перевантаження центральної частини міста рекламою.

"Сьогодні окреслюємо найгостріші питання – це перший крок. Другий – створення робочої групи, яка займеться змінами. Її робота, вихоячи з вимог медіа і громадськості, має бути прозорою. Тому ми запрошуємо взяти участь в її створенні всі зацікавлені сторони – громадськість, підприємців, представників Муніципальної інспекції з благоустрою, охорони культурної спадщини, дорожньої служби, патрульної поліції. Маємо бажання знайти компроміс і зробити документ, який би працював у місті",  виступила Лосюк.

Після того, як робоча група обговорить зміни до положення, кінцевий варіант документа винесуть на громадські слухання. Вже тоді подадуть на затвердження виконкому.

"Місто Франківськ має бути елегантним",  таке гасло для змін запропонував громадський активіст Сергій Чирва. Він підкреслив, що із зовнішньою рекламою в місті – "суцільний безлад", "ліплять де попало". Тому, власне, її розміщення треба впорядкувати.

Закінчувати з агітаційними палатками в центрі міста закликав депутат міськради Андріан Волгін. Голова одного з франківських ОСББ Ольга Бачинська додала до переліку проблем розміщення реклами в транспорті та біля пам'яток. Представники громадськості також говорили про рекламний хаос біля залізничного вокзалу, на зупинках та біля пам’ятників. Озвучили екологічні проблеми – знищені газони і дерева, зелені насадження. Звернули увагу, що рекламні об’єкти на тротуарах та у відпочинкових зонах є перешкодами для людей із обмеженими можливостями.

Від підприємців слово взяла Світлана Пронь. Правила розміщення реклами в місті мають бути зрозумілі, чіткі, відповідати чинному законодавству і діяти однаково для всіх, без поділу підприємців на "звичайних" і "вибраних", виступила жінка.

"Де є ті чіткі і зрозумілі правила, однакові для всіх? Де є покарання для того підприємця, який порушує ці правила? Цих покарань немає, бо в одного рекламу знімають, а поруч – "шанхай", і все нормально стоїть, і власник каже, що заплатив. У нашому місті потрібні чіткі правила, які діятимуть для всіх, а не з винятками для знайомих, родичів міського голови і так далі. Ми всі в однакових умовах – ми всі платимо податки, наповнюємо бюджет, годуємо чиновників. Щоби була система покарань і вона діяла для всіх, а за це відповідають чиновники, вони мають виконувати свої функції",  наголосила підприємець.

Світлана Пронь вважає, що потрібно насамперед створити концепцію розміщення реклами для кожної вулиці у Франківську, передовсім це стосується "старого міста": для Січових Стрільців, Грушевського, Чорновола, Шевченка, Мазепи.

"Подивіться старі фотографії міста, подивіться, як це в Європі робиться. Дайте цей напрям підприємцям. І тоді і підприємці, і рекламні агенції будуть знати, в якому ключі це європейське місто створювати",  звернулася вона до учасників круглого столу.

Щоби працювати і будувати місто цивілізовано, Світлана Пронь запропонувала включити в робочу групу архітекторів, краєзнавців та істориків, щоби "прив’язати" рекламу до історії міста.

В робочу групу, яка була створена за підсумками обговорення і буде працювати спільно з представниками Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини, увійшли: від громадських активістів  Ольга Бачинська, Сергій Чирва, Олена Турусова, Любомир Стрембіцький, Василь Іваночко та Андрій Марков; від підприємців – Світлана Пронь, рекламісти і депутати Олег Капустяк та Володимир Кушнір, а також Іван Пуйда; депутат Віталій Мерінов, архітектори Ігор Панчишин та Володимир Романець та представник дорожньої поліції Орест Яковіна

Читайте також: Від хаосу до порядку: якою має бути зовнішня реклама в Івано-Франківську. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: