fbpx

"Правий Сектор" Івано-Франківська просить допомогти з житлом сім’ї загиблого героя Дмитра Ломея

Суспільство 18:47, 12.03, 2015

Волонтери "Правого Сектору" звернулися до обласного Координаційного центру допомоги пораненим в ході проведення АТО, щоби вишукати кошти для придбання будинку сім'ї загиблого воїна ДУК-ПС, добровольця Дмитра Ломея. У героя залишилося двоє дітей. Родина тулиться в родичів.

"Сьогодні відвідали сім’ю славної пам'яті побратима Лома (Дмитра Ломея). В багатому, красивому селі Цуцилові (Надвірнянський район Івано-Франківської області – КУРС) у них, мабуть, найбідніша хатина  глиняна, без газу, маленька. Вдова живе там з дітками, матір’ю, сестрою та племінницею", – написали кілька днів тому у Фейсбук волонтери "Правого Сектору".

Побратими вирішили допомогти з житлом сім’ї загиблого героя. Сьогодні вони з цим проханням звернулися до представників обласної влади і волонетрів, учасників обласної Координаційної ради з допомоги пораненим та учасникам війни на Донбасі.

"Є проблема в родині Дмитра Ломея. Ми були в селі, бачили, в якому стані хата, як живуть його двоє маленьких діточок. Думаємо, як допомогти цій родині, – сказала начальник Департаменту соціального захисту ОДА Ярослава Ульванська. – Остаточне рішення приймемо на сесії обласної ради 20 березня. Включимо в перелік питань на сесію: перше  питання про видіення матеріальної допомоги в сумі 100 тис. гривень. А друге – житлове. Будемо бачити по капітальних видатках, що там можна зробити…"

"Сім’я проживає в страшних умовах,  пояснив представник Правого Сектору Івано-Франківська. – Ми були вчора з сільським головою Цуцилова. Він готовий виділити земельну ділянку під будівництво. Але село не готове зараз методом народної будови звести Ломеям житло".

Що стосується купівлі хати, то в Цуцилові, відзначив він, продається один-єдиний будинок, його ціна – 37 тис. доларів. "Це космічна сума для родини. Навіть якщо вона отримає грошову допомогу",  відзначив активіст ПС.

Волонтерка ПС Наталя Медвідь, яка опікується дітьми Дмитра Ломея, розповіла, що родина жила окремо у Франківську. Але коли Дмитро пішов воювати, то його дружина з дітьми повернулася до матері в село  так їм було легше прожити. Жінка у відпустці по догляду за дитиною.

"Я в хату навіть не заходила, наскільки тяжко було. Як в селі типова стодола, така там у них глиняна хата. Дві кімнатки. І живуть троє жінок з трьома маленькими дітьми,  проілюструвала ситуацію Наталя Медвідь. – Там просто безвихідь: жінки не можуть залишити дітей, щоби поїхати кудись на роботу, бо ті ще надто малі".

Волонтерка ПС звернулася до сільського голови Цуцилова, і той пообіцяв подбати про місце для дітей у місцевому дитсадку. Тоді дружина Дмитра зможе шукати роботу.

"Цуцилів досить заможне село. Убога хатина Ломеїв  поміж великими добротними хатами. Люди просто їм не допомагають, не підтримують",  озвучила свої враження Наталя Медвідь.

На що співголова Координаційної ради, заступник голови ОДА Ігор Пасічняк відреагував так: "Беремо на контроль. Дамо доручення Надвірнянській РДА обстежити умови, в яких родина проживає. Там подивляться, яку суму допомоги зможуть виділити з бюджету району".

За словами Пасічняка, волонтери вже багато зробили лише тим, що винесли проблему на публічний рівень.  

Волонтерка "Поранені SOS" Наталя Сербин закликала представників ЗМІ долучитися і висвітлити ситуацію, щоби про неї могло дізнатися якомога більше людей – зокрема, діаспора за кордоном та ініші меценати.

Менш ніж тиждень тому прикарпатці провели в останню путь добровольця з ДУК-ПС Дмитра Ломея. Поховали його на Алеї Слави на Івано-Франківському міському цвинтарі в Чукалівці. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: