fbpx

Проведення ЗНО у 2016 році є майже неможливим, - Лікарчук

Суспільство 16:51, 27.08, 2015

Директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук заявляє, що проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2015 році може стати останньою сторінкою проведення ЗНО в історії українського тестування випускників шкіл.

Про це він повідомив під час проведення прес-конференції на тему: "Зовнішнє незалежне оцінювання в Україні: ситуація та перспективи", передає Оsvita.ua.

За його словами, є декілька причин, що можуть унеможливити якісне проведення тестування вже наступного року.

Однією з головних складнощів проведення ЗНО-2016 є вилучення серверів, комп’ютерної техніки та програмного забезпечення з центрального серверного пункту УЦОЯО, що знаходиться в Івано-Франківському регіональному центрі оцінювання якості освіти. Посилаючись на юридичну практику, що склалась в Україні, Лікарчук повідомив, що повернення вилучених серверів може тривати від одного до декількох років.

"Коли техніка буде повернена і в якому стані невідомо. Для відновлення технічного і програмного забезпечення технологічного процесу проведення зовнішнього незалежного оцінювання потрібно не менше 10-11 місяців напруженої роботи сильної команди програмістів. Потрібні кошти, потрібне проведення численних тендерних процедур. Усього цього на сьогоднішній день в Українському центрі оцінювання якості освіти немає", – наголосив Лікарчук.

"Друга проблема. Під час слідчих дій в УЦОЯО була вилучена вся база банку тестових завдань, де знаходилося майже 40 тисяч каліброваних завдань для укладання сертифікованих робіт. Де ці завдання і в якому вони стані ми не знаємо. Тобто тести доведеться укладати вручну", – повідомив директор УЦОЯО.

Він зазначив, що в цій ситуації Центр не зможе гарантувати укладання якісних і валідних сертифікаційних робіт для проведення тестування.

Ще однією істотною загрозою існуванню системи ЗНО є недостатній рівень її фінансування.

"Український центр оцінювання якості освіти працює з морально і фізично застарілою технікою. Останній раз техніка купувалася у 2008 році. Сканери, що працюють в регіональних центрах, уже не підлягають ремонту. Друкарський комплекс вже тричі випрацював свій ресурс і вимагає негайної заміни. Нового сезону техніка не витримає", – констатував директор УЦОЯО.

За його словами, майже 60 % співробітників вимушені працювати з власними ноутбуками, тому що ті, які є в УЦОЯО, є непридатними до використання.

"УЦОЯО з 2008 року не отримав жодної копійки на оновлення основних засобів. В той же час у проекті Державного бюджету, що зараз обговорюється, на проведення ЗНО передбачається 109 млн. Це на 10 млн більше ніж цього року, але обсяги кількості тестувань за планами Міністерства освіти і науки мають зрости у 3,5 рази, у порівнянні з 2015 роком", – сказав Лікарчук, зауваживши, що в ці 109 млн не закладені витрати на оновлення комп’ютерів, серверів, обладнання та програмного забезпечення.

Ще однією проблемою українського зовнішнього оцінювання став відтік спеціалістів, які забезпечували існування системи.

"Упродовж останнього місяця Український та регіональні центри оцінювання якості освіти втратили ряд високопрофесійних фахівців, яких сьогодні замінити ніким. Процес відтоку кадрів наростає з причин, які мабуть зрозумілі всім", – наголосив Лікарчук.

"Система зовнішнього оцінювання трималася на ентузіазмі та великому бажанні її працівників зробити реформу. Ми її зробили на застарілій техніці. Сидячи удвох на одному стільці, утрьох за одним столом. Ми щороку проводили ЗНО на 1,2 -1,3 млн тестувань", – сказав очільник УЦОЯО.

Він нагадав, що за майже 10 років існування системи зовнішнього незалежного оцінювання було багато спроб її знищити, однак попри бажання це не вдалось навіть команді екс-міністра Табачника.

"Сьогодні перспективи ЗНО-2016 дуже похмурі. І я дуже боюсь, що ЗНО-2015 може бути останньою сторінкою в історії українського ЗНО", – констатував Лікарчук.

За словами Лікарчука, для того, щоб врятувати систему ЗНО необхідно вирішити згадані вище проблеми.

"Потрібна політична воля і розуміння того, чи потрібна державі система зовнішнього незалежного оцінювання. Повторюю ще раз, система ЗНО існувала на мізерні кошти. Коли ми своїм зарубіжним колегам розповідаємо про фінансування УЦОЯО вони сміються, оскільки це є квартальним обсягом фінансування подібних центрів оцінювання якості освіти, як наприклад у Грузії або Казахстані", – наголосив директор УЦОЯО.

"Якщо держава зацікавлена в тому, щоб мати систему моніторингу якості освіти і систему зовнішнього незалежного оцінювання, то вона повинна вкласти в це кошти", – підсумував Директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: