fbpx

Прикарпатець влаштував удома сонячну електростанцію. ВІДЕО

Суспільство 18:00, 15.04, 2015

Приватний будинок у селі Угорники під Франківськом має колектор і панелі та повністю утримується за рахунок енергії сонця.

Подорожчання електроенергії в Україні змушує прикарпатців шукати альтернативу. Це – будинок в Угорниках. На його південній стороні на даху виблискують пласкі панелі. Сонячні батареї власник особняка встановив кілька років тому. Ідею із власною сонячною електростанцією запозичив за кордоном. В першу чергу з метою економії. Потужності, переконує господар, достатньо, аби забезпечити електроенергією увесь будинок.

Мешканець села Угорники Григорій розповідає, що його будинок цілком на електроенергії. Їжу також готують на світлі, газу тут немає, а електроенергії є ще і з надлишком, розповідається у сюжеті ТБ 3 студія інформують ВІКНА.

На даху, окрім сонячних батарей, рошташована невелика трубчата панель – колектор для підігріву води. Так, сьогодні до 12-ї години дня він нагрів воду до 47 градусів, до вечора – температура зросте до 80. Навіть взимку панель здатна закип’ятити воду. Надлишок гарячої води можна використовувати для обігріву будинку. За 3 роки сонячний колектор вже окупився.

"У кінці квітня  на початку травня повністю відключаю всі прилади підігріву води, лише сонячні батареї. 6-7 місяців  безкоштовна гаряча вода. Для моєї сім’ї більш ніж достатньо: душ, ванна, для побутових потреб вистачає",  розповідає чоловік.

Шкоди довкіллю від таких установок жодної,  кажуть науковці. Проте недолік у сонячних накопичувачів є. Взимку коефіцієнт корисної дії значно нижчий. Та й процес повернення затрачених коштів  досить тривалий, до 10 років. Проте вигода від їх споживання однозначна. Крім економії – на них можна навіть заробляти: продаючи надлишок виробленої електроенергії у загальноміську електромережу.

"Власник такої сонячної батареї  у виграші порівняно з іншими. Людина повинна затратити одномоментно величезну суму – купити і встановити  далі буде отримувати прибуток і з часом поверне витрачене й буде отримувати прибуток. Коефіцієнт корисної дії – 465. Якщо падає сонячна енергія – 46% перетворюється в електричну енергію",  декан фізичко-технічного факультету Прикарпатського національного університету Іван Гасюк.

У вигоді використання енергії сонця чоловік переконався. Наразі забезпечує лише власні потреби. І додає, що термін експлуатації сонячних батарей – доволі тривалий: від 25 і більше років. Відтак, якщо буде стимул від держави – люди почнуть переходити на альтернативну енергію.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: