fbpx

Прикарпатські енергетики до 2021 року створять карту повітряних ліній електропередач

Суспільство 13:45, 06.07, 2017

Сучасне обладнання визначає місцезнаходження кожної опори ліній електропередач з точністю до 0,01 м на відкритому просторі.

В "Прикарпаттяобленерго" запрацювала перша бригада, яка визначатиме місцезнаходження опор ліній електропередач для створення геоінформаційної системи електромереж області. Двоє спеціально підготовлених працівників енергокомпанії, озброєні сучасними суперточними gps-приймачами Trimble geo 7x, працюють над збором координат опор повітряних ЛЕП з напругою 0,4 кВ.

"Трохи згодом бригади буде дві, в кожній бригаді буде по троє людей, кожен з яких буде мати свій прилад,  кажуть в технічній дирекції компанії, – це дозволить охопити відразу кілька ліній, пришвидшить процес. Обладнання надзвичайно точне – в реальному часі на відкритій місцевості знімає з точністю до 0,01 м, оснащене далекоміром, який з відстані до 50 метрів практично не дає похибки, має доступ до мобільного Інтернет-зв’язку та до мережі базових станцій, які дозволяють коригувати дані".

Після того, як координати всіх опор будуть відомі, енергетики сформують карту просторової прив’язки всіх повітряних ЛЕП. Диспетчери та ремонтні бригади зможуть мати карту з винесеними на місцевості лініями електропередачі навіть у себе в телефоні. Клікнувши на потрібну опору, працівники отримають її точну локацію, характер місцевості, технічні характеристики, а в перспективі  ще й історію експлуатації.

Таке ноу-хау дозволить підвищити якість та оперативність роботи, оскільки дасть можливість вирішувати велику кількість завдань безпосередньо на робочому місці, не затрачаючи час та кошти на виїзди. Зокрема, автоматично визначатиметься тип підключення, оптимізуються ведення ремонтних робіт і прийняття ефективних рішень щодо розвитку мереж.

Всього за три-чотири роки планують визначити точні координати 603 960 опор повітряних ЛЕП з напругою 0,4-10 кВ, серед яких 480 100 опор ліній з напругою 0,4 кВ, щодо яких ніколи не проводились точне визначення розташування.

На сьогодні уже визначено і опрацьовано координати 6353 опор повітряних ЛЕП з напругою 0,4 кВ Івано-Франківського РЕМу. Наразі бригада взялась за 32 443 опори аналогічних ЛЕП Лисецького РЕМу.

Завершення створення карти просторової прив’язки повітряних ліній електропередач технічна дирекція планує на 2021 рік.

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: