fbpx

Прикарпатські імунологи закликали батьків щепити своїх дітей від кору

Здоров'я 17:18, 09.08, 2017

Станом на 8 серпня в Івано-Франківській області зареєстровано близько 700 звернень дітей і дорослих з підозрою на кір.

Найбільше захворілих – 79 випадків – у Надвірнянському районі, 84 – м. Яремче, 60 – Тисменицькому, 87 – Богородчанському, 43 – Калуському районах, 131 – Івано-Франківську, 31 – Тлумацькому та 31 – Рожнятівському, 28 – Снятинському районах. У решті – від 5 до 10 випадків. Серед захворілих 533 дітей віком 0 – 14 років, що становить 74,8%. Зафіксовано і 4 випадки серед вагітних. Летальних випадків не реєструвалось. 

Про це сьогодні йшлося на прес-конференції за участю головного лікаря обласної дитячої клінічної лікарні Радислава Котурбаша, заступника директора ДУ "Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України" Наталії Ковбасюк, обласного епідеміолога Марії Бойко та обласного дитячого імунолога Галини Бенько.

Наталія Ковбасюк розповіла, що аналіз вакцинального статусу свідчить, що 25% захворілих не отримали жодного щеплення, ще 25% – одне щеплення, кожен сьомий із хворих – мають два щеплення, майже 40 % – не знають свого вакцинального статусу. 27 дітей до 1 року не вакциновані відповідно до Календаря щеплень.

Фахівець також повідомила, що днями було отримано дані з Люксембурзької референт-лабораторії ВООЗ. 14 зразків, які були направлені щодо вірусу кору, підтвердились як D8, так званий Кембрідж, який циркулював у європейських країнах. Минулого року таких підтверджень було 9. 

"Питання інфекційних захворювань, зокрема кору, набуло надзвичайно шаленого темпу, і про це повинні говорити всі, щоб батьки зрозуміли потребу вакцинації своїх дітей, – говорить керівник обласної дитячої лікарні Радислав Котурбаш. – Пропаганда, яка декілька років проводилась проти щеплення, вилилась сьогодні в таку ситуацію, що понад 500 дітей стали жертвами кору. Через кілька тижнів розпочнеться навчання в школах, прийдуть діти в садочки – і ми будемо бачити контакти. Саме тому ми повинні відповідально віднестись до цієї ситуації і перервати ланцюг поширеності захворювання на кір".

За словами Марії Бойко, те, що дитина чи дорослий отримали бодай одну дозу вакцини – не означає, що вона не захворіє на кір. Адже вакцинація не вберігає від інфікування цією недугою, а допомагає в легшій формі перенести її перебіг та захищає від ускладнень, зокрема корової пневмонії. 
Спеціалісти інформують, що на сьогоднішній день усі заклади охорони здоров’я області мають достатній запас вакцини проти кору, паротиту і краснухи. У розрізі всіх лікувальних закладів Франківщини є у мережі 22 тисячі дози вакцини. 

Імунологи закликають батьків щепити своїх дітей і додають, що дітям від 0 до 18 років щеплення проводиться безкоштовно. 

З початку року зареєстровано 8 спалахів захворювання на кір – у м. Яремче та прилеглих населених пунктах, Тлумацькому та Долинському районах, місті Івано-Франківську. Всього у спалахах захворіло 64 особи, з них 48 дітей до 15 років. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: