fbpx

Прикарпатські медики прогнозують ріст захворюваності на кір

Здоров'я 17:53, 03.03, 2017

Єдиним шляхом профілактики кору та запобігання ускладнень від нього є щеплення, внаслідок якого виробляється імунітет до хвороби.

Днями в області, в курортному Яремчі, зареєстровано спалах кору серед школярів міської школи – захворіли 8 учнів та вчителька цієї ж школи. На щастя, стан захворілих неважкий, госпіталізовані до лікарні лише 3 дітей.

Про це інформує прес-служба департаменту охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА.

Випадки кору реєструвалися в області ще з серпня-вересня 2016 року, переважно в Надвірнянському районі – всього понад 60 випадків, з них 34 підтверджені лабораторно. 

"Ситуація набирає обертів, прогнозується зростання захворюваності і в інших районах і містах області. Крім того, на території сусідньої Румунії в 34 округах зареєстровано спалах кору, де захворіло близько 2300 дітей, 14 з них загинуло", – йдеться у повідомленні прес-служби.

Недузі притаманна циклічність з піком захворюваності кожні 5-6 років. Такі підйоми спостерігались в області у 2006 році та 2012 роках. Так, у 2012 році на кір перехворіло понад 3800 жителів області, і лише близько третини були діти віком 0-14 років, решта – підлітки, молодь до 25 років.

Захворюваність на кір частково можна пов’язати з активною антивакцинальною кампанією, яка розпочалася у 2008 році. Як результат рівень колективного імунітету знизився до 60%, і він є загрозливим та сприяє виникненню та поширенню цієї інфекції. 

Єдиним шляхом профілактики кору та запобігання ускладнень від нього є щеплення, внаслідок якого виробляється імунітет до хвороби. Найбільшому ризику захворювань на кір та розвитку ускладнень піддаються нещеплені діти раннього віку.

Сьогодні усі дитячі поліклініки забезпечені достатньою кількістю вакцини проти кору-паротиту-краснухи, європейського виробника (Бельгія). Щеплення дітки повинні отримати у 12-місячному віці та в 6 років. 

Якщо ж з якихось причини дитина не отримала щеплення, вакцинуватися можуть в будь-якій поліклініці будь-якого дня усі діти від 1 до 18 років. 

"Не варто легковажити здоров’ям дітей. Попередити хворобу за допомогою вакцинації легше, аніж лікувати її", – говорять медики.

Ознаки хвороби:

Інкубаційний період при кору становить від 7 до 21, рідше 28 днів. Початок захворювання гострий. У хворих з'являються симптоми інтоксикації, катаральні явища. Температура звичайно висока, турбує головний біль, слабкість, нежить, кашель, виникають симптоми кон'юнктивіту.

До кінця першого – початку 2-го тижня хвороби на слизовій оболонці щоки виникають плями, ніби посипані манною крупою. Це цінна діагностична ознака, що дозволяє поставити діагноз до появи висипу. Плями існують 2-3 дні, іноді довше і зазвичай зникають з появою висипу. Температура на короткий час знижується, потім звичайно підвищується знов, і у хворого з'являється висип. Перші елементи висипу з'являються за вухами і на обличчі, потім висип поширюється на тулуб і кінцівки.

Елементами висипу є плями – папули (горбики), що підносяться над поверхнею шкіри. Зникнення висипу відбувається в зворотній послідовності, тобто він починає згасати спочатку на кінцівках, потім на тулубі і нарешті на обличчі. У хворих частий пульс, низький тиск. Іноді спостерігається ураження шлунково-кишкового тракту: зниження апетиту, нудота і блювання, почастішання випорожнень. У деяких хворих буває мітигирований кір, ця форма розвивається при введенні імуноглобуліну або вакцини. Вона характеризується тривалішим інкубаційним періодом і легшим перебігом. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: