fbpx

Місія в Попасну: прикарпатські медики провели понад 20 операцій у зоні АТО

Здоров'я 15:50, 27.12, 2016

На Івано-Франківщину із Луганщини повернулися десять лікарів, які працювали у лікарні міста Попасна.

Їхали у зону АТО прикарпатські медики не з пустими руками. Везли гуманітарну допомогу – медпрепарати та меблі. Хірурги озброїлися лапароскопічною операційною – виконували малоінвазійні операції на жовчному міхурі. 
 
 

"Для мене це вже п'ята поїздка,  каже заввідділом Коломийської ЦРЛ, лікар-гінеколог Ростислав Петруняк.  Цього разу були у Попасній 5 робочих днів, інтенсивно оперували. У нас хороші стосунки з тамтешнім лікарем, і вона добирає жінок для планових операцій. Це дуже важливо для людей  знати, що приїдуть спеціалісти і нададуть допомогу, особливо важливо тому, що люди не мають грошей оплатити операції у великих містах Центральної України".

Читайте, будь ласка: За що жінки Донбасу люблять гінеколога з Коломиї. ФОТО

Більш як місяць у зоні АТО працювала родина медиків з Верховини – хірург і терапевт.
 

Василь Кацарський, заступник головного лікаря Верховинської ЦРЛ, родом з Донецької області, його дружина Наталя Кацарська родом з Чернівеччини, після завершення Чернівецького медичного вишу працювали і жили на Донбасі. У 2014 році виїхали звідти як переселенці. До медичної місії прикарпатських лікарів у Попасну зголосилися самі. І пробули у зоні АТО шість тижнів.

"Поїздки об'єднують, спочатку люди ставились з недовірою, але потім пішли по допомогу", – говорить заступник головного лікаря Верховинської ЦРЛ Василь Кацарський. 

Наталія Кацарська працювала терапевтом, проте доводилось бути для пацієнтів і психологом, і навіть психіатром:

"Людей багато, хвороби запущені, люди дуже багато пережили  і це все відклалося на психіці. Тому доводилося бути для них і терапевтом, і психологом, і психіатром".

Лікарка розповіла, що їй з чоловіком лікарня та місцева військова адміністрація пропонували трикімнатну умебльовану квартиру у Попасній, щоби лишилися працювати. "Але поки що ні, ми патріоти гір,"  говорить терапевт.

Для рентгенолога і медбрата Миколи Соболя це вже друга поїздка. 
"Люди вже не ставилися до нас з такою осторогою, як попередній раз. Довіряли як фахівцям і зверталися, як до знайомих",  розповідає медик. 
Лікарі жили з пацієнтами у відділенні, у вільних палатах. Їжу готували самі, підгодовували медиків і у лікарні.
 
Усі прикарпатські медики, учасники місії, отримали від головного лікаря Попасної подяки за роботу. Також подяки отримали від головного лікаря Івано-Франківської ЦМКЛ Тараса Масляка. 
"Міняємо свідомість людей про Україну, про Західну Україну,  говорить Тарас Масляк.  80 відсотків населення Попасної не виїжджали за межі області, не були навіть у Києві. І якщо ми хочемо, щоб Україна була єдина,  ми мусимо туди їздити".
Ініціатор медичної місії в Попасну Тарас Масляк повідомив, що запроосив головного лікаря Попаснянької ЦРЛ та тамтешніх медиків відвідати Івано-Франківську ЦМКЛ. Візит лікарів з Попасної чекають з 19 до 26 січня 2017 року. 
 

Нагадаємо, місія допомоги лікарів Івано-Франківської ЦМКЛ районній лікарні у Попасній на Луганщині розпочалася у вересні цього року. Тоді в Попасну на два тижні для допомоги тамтешнім медикам вирушили шестеро франківських лікарів. 

Після чого головний лікар Франківська Тарас Масляк повернувся, щоби зорганізувати наступні команди лікарів, виходячи з потреб мешканців прифронтової зони. 

Читайте також: Місія можлива: у "сірій зоні" на Донбасі франківські лікарі безкоштовно провели сотні хірургічних операцій

 
 
 
 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: