fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Прикарпатський ліцеїст стажується у Швейцарському центрі ядерних досліджень, де працює Великий адронний колайдер. ВІДЕО

Прикарпатський ліцеїст стажується у Швейцарському центрі ядерних досліджень, де працює Великий адронний колайдер. ВІДЕО

Суспільство 21:01, 20.09, 2016

Серед українських школярів, яких запросили до найбільшої у світі лабораторії ядерних досліджень – женевського ЦЕРНу в Швейцарії, де міститься Великий адронний колайдер, – учень Долинського природно-математичного ліцею Андрій Шкредко.

Маленькі українці потрапили до найбільшої у світі лабораторії ядерних досліджень – школярів запросили на стажування до женевського ЦЕРНу в Швейцарії, де міститься Великий адронний колайдер. Освітня програма розрахована здебільшого на викладачів та студентів, але наші школярі настільки вразили європейських учених, що стали єдиними з усієї Європи, хто може зазирнути в святую-святих Центру ядерних досліджень, інформує ТСН.

Найбільша у світі лабораторія фізики високих енергій розташована неподалік кордону Швейцарії і Франції. Саме тут відкрили бозон Гіґґса і продовжують робити численні наукові есперименти понад тисяча вчених з усього світу, серед котрих близько ста українців.

Одне з найголовніших досягнень українських вчених – розробка матеріалів, без яких не міг би працювати Великий андронний колайдер.

Борис Гриньов, директор Фонду фундаментальных досліджень або академік НАН України, розповів, що ці речовини називаються сентиляторами, вони були розроблені в Харкові ще на початку 1990-х років. Цей базовий матеріал ліг в основу колайдера. 

Окрему увагу у ЦЕРНі приділяють співпраці з колегами з різних країн – тут постійно проходять тренінги і стажування для студентів і молодих вчених. Серед них і українські діти, хоча почалася співпраця зі скандалу: на курсах українців звинуватили в обмані, сказавши, що до центру прислали студентів 2-3 курсів, адже школярі не можуть мати таких знань. Після перевірок у ЦЕРНі виявили, що це справді школярі, але дуже талановиті. 

Українські діти – єдині, кого допустили до освітньої програми ЦЕРНу, яка здебільшого орієнтована на вчителів і студентів, однак українські школярі настільки вразили керівництво ЦЕРНу, що для них зробили виняток.

Наймолодший учасник стажування – Андрій Шкредко, учень 10-го класу Долинського природничо-математичного ліцею.

Про це у соцмережі Фейсбук написала перша вчителька обдарованого юнака Людмила Перевізник. 

 

З жовтня Україна планує стати асоційованим членом ЦЕРНу. Міністр освіти Лілія Гриневич каже, що це дуже важливо і для науковців, і для освіти – щоб дітям було цікаво вивчати фізико-математичні науки.
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: