fbpx

Прикарпатці нарікають на нечистоти, які стікають річкою Луква у Дністер. ФОТО

Суспільство 15:08, 14.05, 2016

11 травня мешканці села Залуква Галицького району, які вранці поспішали на роботу до райцентру, забили на сполох. Вони стверджували, що поблизу моста через р. Луква чутно специфічний сморід, а у самій річці видно слід від потрапляння у воду якихось нечистот.

Через дірку у каналізаційній трубі, яка проходить під мостом у напрямку від с. Залуква до міської каналізаційної мережі, фонтаном пробивалися брудні стоки. Вода коричневого кольору разом із опаришами та іншими нечистотами, омиваючи купи сміття, якими вкритий берег під мостом, потічком прямувала просто в річку Луква, а звідти відповідно і в Дністер, пише газета "Галицьке слово".

Складалося враження, що нечистоти з труби течуть тут вже не перший день, бо земля тут вже геть просякла вологою. Також можна  припустити і те, що в каналізацію потрапили стоки з м'ясопереробного чи забійного підприємства, оскільки вода була червоного кольору, а сморід нагадував специфічний запах "бойні". Хоча, як зазначив лікар загальної гігієни Рогатинського міжрайонного Управління Держсанепідслужби в Івано-Франківській області Микола Неїжмак, подібні підприємства не мають права випускати неочищені стоки у загальну каналізаційну мережу. У них повинні бути для цього локальні очисні споруди.

Щоправда, невдовзі до місця події приїхали працівники КП "Галичводоканал", прочистили каналізаційний колодязь у сквері, поблизу річки і нібито усунули проблему.
     
Але якась частина нечистот все ж потрапила у відкриті водойми. 

Начальник КП "Галичводоканал" Любомир Нагорняк запевнив журналістів, що цю дірку в каналізаційній трубі не варто латати, мовляв, вона служить своєрідним індикатором засміченості каналізаційної мережі.
       
Важко уявити, до яких наслідків може призвести така проблема, якщо вона виникне в розпал купального сезону, коли на вулиці буде +30, а у водоймах купатимуться діти.
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: