fbpx

Прикарпатці створять комікси про війну на Донбасі

Культура 18:20, 02.06, 2017

Голова громадської організації "Молода просвіта" Прикарпаття Євгенія Бардяк повернулася зі столиці Німеччини, де протягом тижня вивчала досвід роботи місцевих ГО та інструменти неформальної освіти. Привезла цікаві ідеї.

Німці значну увагу приділяють історичній спадщині, зокрема моментам примирення. Тож фізику, математику, хімію та всі інші предмети в школах викладають крізь призму неформальної громадянської освіти і, знову ж таки, примирення.

Неформальну освіту, яку забезпечують громадські організації, курує і фінансує уряд Німеччини, розповіла ГК Євгенія Бардяк. Причому ГО мають право критикувати дії уряду, вільно висловлювати свою позицію.

Неформальну освіту, зазначила просвітянка, подають у різних цікавих формах.

"Перебуваючи в місцевому центрі неформальної освіти, мені запам’яталася кімната з музикою, – пригадує Євгенія Бардяк. – Інтер’єр такий, наче зайшла в сільський клуб: сцена, прожектори… Працівниця центру по черзі вмикала різну музику, а учасники нашої групи мали під неї танцювати. Спершу був марш. Відповідно, всі почали марширувати. Потім – жвавий твіст, під який кожен рухався по-своєму, хаотично".

Який меседж несла така "освітня" дискотека? Українцям пояснили, що марш – це музика, яка була вигідна нацистському режиму, адже він спонукає до однакових дій, а також додає войовничої наснаги. Тоді як твіст, який був заборонений у ті часи в Німеччині, допомагає проявляти індивідуалізм, людина починає критично мислити і стає непідконтрольною. Тогочасна молодь виїжджала в ліс, аби послухати твіст. Коли таких бунтарів арештовували, їх одразу кидали у газові камери.

Неформальну освіту організовують і через комікси, які дуже популярні в Німеччині. В тому числі й на серйозні теми, як-от нацизм, Голокост тощо. А все заради дітей, яким історію легше сприймати саме через малюнки і короткі тексти.

В Україні вирішили впровадити схожий досвід. Так, громадська організація, яку очолює Євгенія Бардяк, долучилася до міжнародного проекту Коаліції "Справедливість заради миру на Донбасі", націленого на неформальну освіту. Йдеться про випуск графічної новели, тобто коміксів, які ілюструватимуть війну в АТО у різних аспектах: волонтери, полон, життя в "сірій" зоні, перебування на непідконтрольній території, медицина. "Молода Просвіта" відповідальна за останній напрямок.

"Для України це стане новинкою, – каже активістка. – Таким чином ми хочемо краще пояснити молоді та іншим події, які наразі вирують на Сході".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: