fbpx

Прикарпатців запрошують подавати заявки на участь у міжнародній резиденції у Кишиневі

Суспільство 10:23, 27.02, 2017

Мешканців Івано-Франківська та регіону запрошують подавати заявки на участь у міжнародної резиденції "Рефлексії: Позитрон / Ботаніка", що відбудеться в Кишиневі. Дедлайн – 10 березня 2017 р.

“Мрієте організувати фотовиставку про будні мешканців пострадянських дев’ятиповерхівок? Вас турбує якість вуличних меблів і дитячих майданчиків? Прагнете разом з мешканцями житлових районів розробити інструменти для посилення громадянської участі? А може, ви хочете зняти мультфільм спільно з дітьми житлового району в Кишиневі?

Тоді подавайте заявки на участь у міжнародній резиденції “Рефлексії: Ботаніка / Позитрон”. Запрошуємо художників, активістів, урбаністів, дослідників, журналістів та усіх зацікавлених!” – зазначають організатори.

Учасники резиденції реалізують власний культурний чи художній проект у пострадянському житловому районі Ботаніка в місті Кишинів. Вони працюватимуть з темами культурної інфраструктури, соціального життя, організації спільноти, громадської участі та спільного простору житлових районів.

Резиденція прагне встановити чи відновити культурні зв’язки між активними людьми Івано-Франківська та Кишинева, а також між мешканцями житлових районів. Проект має на меті сприяти культурній децентралізації (від центру міста – до окраїн), розвиткові нових форм культурної активності та розумінню значення міського минулого поза історичним центром.

Хто може взяти участь

Художники, дослідники, міські активісти, урбаністи, журналісти та всі, хто цікавиться роботою з міським публічним простором та житловими районами в Кишиневі та Івано-Франківську.

Учасники мають досягти 18 років, мешкати в Івано-Франківську. Якщо ви з іншого міста, ви також можете подати заявку на участь у резиденції. Варто мати на увазі, що організатори забезпечують проживання та харчування учасників лише у місті, куди вони їдуть на резиденцію. Тобто для учасників з Івано-Франківська – в Кишиневі, й навпаки.

До участі в програмі будуть відібрані 5 осіб з Івано-Франківська та 5 – з Кишинева. При відборі організатори звертатимуть увагу на подану ідею проекту, досвід і мотивацію учасників працювати з місцевими спільнотами в міських житлових районах.

Сценарій програми

Програма розпочнеться у квітні й триватиме до червня 2017 року. Обрані учасники з Івано-Франківська візьмуть участь у двох візитах до Кишинева – дослідницькому та практичному. Під час дослідницького візиту вони вивчатимуть район Ботаніка, зустрічатимуться з місцевими культурними діячами й громадськими активістами та розвиватимуть ідеї своїх проектів, які реалізують під час практичного візиту у співпраці з місцевою спільнотою району Ботаніка. В період між візитами, тобто під час розробки концепцій проектів, координаційна команда підтримуватиме учасників.

Учасники програми з Кишинева відвідають Івано-Франківськ та працюватимуть у житловому районі Позитрон.

Резиденція в обох містах завершиться публічною презентацією проектів учасників. Проекти будуть задокументовані та включені до друкованої публікації.

Графік програми:

15 лютого – 10 березня – прийом заявок на участь;

15 березня – 4 квітня – підготовка до дослідницького візиту до Кишинева;

4 – 9 квітня – дослідницький візит до Кишинева;

18 – 25 червня – практичний візит до Кишинева, під час якого учасники реалізують власні проекти.

Практичний візит учасників з Кишинева до Івано-Франківська відбудеться 14 – 21 травня 2017 року.

Кошти

Організатори покривають витрати на проїзд, забезпечують проживання й харчування.

Учасники отримають до 100 євро на втілення своїх проектів.

Кінцевий термін подачі заявок – 23:59 10 березня 2017 року.

Заявку можна заповнити за посиланням.

Список обраних учасників та учасниць повідомимо 15 березня 2017 року.

Ботаніка

Один із 5 секторів Кишинева, Ботаніка є зразком монументального будівництва радянської епохи 70–80–х років ХХ століття. Це один з тих мікрорайонів, що були запроектовані як самодостатні одиниці з усією громадською, освітньою, культурною інфраструктурою та інфраструктурою відпочинку. Тут можна натрапити на районні бібліотеки, школи, дитячі садочки, різноманітні зелені зони та “станції юних натуралістів”.

Після розпаду СРСР суспільство ніби забуло, для чого призначені ці публічні простори. Держава припинила їх підтримувати у доброму стані. Мешканці ж зосередилися на приватному житті й винайшли власні розуміння та способи використання цих місць.

Позитрон

Позитрон – це один із віддалених від міського центру районів Івано-Франківська. Ця дільниця будувалася в 1970-ті для працівників заводу “Позитрон”, що розташований неподалік. Завод припинив промислове виробництво у 1990-х роках, проте житлові квартали лишилися.

Позитрон виглядає нетипово для Івано-Франківська, впізнаваного за силуетами Ратуші, пішохідними вулицями середмістя і будівлями епохи австрійської Сецесії. Проте його образ є звичним для житлових мікрорайонів, збудованих у 70-ті у різних містах. Це 5 та 9-поверхові будинки із заскленими балконами та “латками” сучасного утеплення, широкі озеленені вулиці та подвір’я із залишками літніх театрів та овочевих павільйонів, а також створеним руками мешканців ландшафтним дизайном.

Фотогалерея районів Ботаніка та Позитрон:

https://www.flickr.com/photos/146875646@N08/albums

Організатори

Громадська організація “УФРА” (Івано-Франківськ): ufra.com.ua

Асоціація молодих художників “Oberliht” (Кишинів): oberliht.com

Проект реалізується в рамках програми Tandem Ukraine. TANDEM – Програма обміну менеджерів культури України, що є ініціативою Європейської Культурної Фундації (Амстердам) та MitOst (Берлін). Програму впроваджують MitOst та “Інша Освіта” (Київ), за підтримки МЗС Федеративної Республіки Німеччина (Берлін) в рамках проекту “Діалог заради змін”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: