fbpx

Прикарпаття у п’ятірці областей, де зосереджені основні запаси нафти й газу

Суспільство 10:48, 18.05, 2017

За останніми дослідженнями запасів природного газу в Україні достатньо для покриття внутрішнього споживання протягом 27 років, нафти і газового конденсату – 336 років.

Такі дані оприлюднили експерти з Києва та Івано-Франківська під час круглого столу щодо досягнень та перспектив Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Західній Україні. Захід організований ГО "БРІТ" за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

"Громади мають знати про запаси надр, як вони використовуються, скільки за них платять в державний чи місцевий бюджет, – переконана представник центру Антикорупційна платформа Христина Зелінська. – Завдяки ініціативі прозорості вперше в Україні зроблено оцінку регіонального розподілу надходжень від видобутку. Сьогодні  інформація є відкрита для громад, також для бізнесу це можливість залучити нові інвестиції у галузь, для влади – змога показати прозору роботу".

Виконавчий директор Центру глобалістики "Стратегія ХХІ", м. Київ Андрій Чубик говорить, що після оприлюднення третього звіту Україна отримає статус повноцінного учасника ІПВГ.

"За всіма оцінками, ІІІ звіт ІПВГ опублікують наприкінці цього року, на жаль, не вистачає профільного закону, який би полегшив і прискорив цю роботу. Вже наприкінці травня буде затверджене технічне завдання майбутнього звіту, – продовжує Андрій Чубик. – У новому звіті розширять позиції щодо соціальної відповідальності бізнесу, передбачається більш детальне відображення фінансових і ресурсних потоків, перегляд категорії природних корисних копалин, наприклад, за запитами громадськості у майбутньому можуть внести у звіт – ліс, гравій та пісок".

Нагадаємо, Україна за міжнародними стандартами ІПВГ прозвітувала за 2014-2015 роки. Сьогодні стандарт прийняли у більше ніж півсотні країн світу, ініціатива покликана відкрито поширювати дані про власників видобувних компаній, про податкові та інші платежі, обсяги видобутих природних ресурсів.

1
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: