fbpx

Прикарпаттю подарували реанімобіль, який заміняє 10 звичайних машин швидкої допомоги

Здоров'я 12:01, 04.06, 2014

ДТЕК передав для Івано-Франківського обласного центру екстреної допомоги та медицини катастроф реанімобіль Mercedes Benz Sprinter класу С вартістю 1 млн. грн. Автомобіль максимально оснащений усім необхідним для надання швидкої медичної допомоги згідно зі світовими стандартами та дає можливість виконувати протоколи інтенсивної терапії в салоні автомобіля.

Автомобіль придбано згідно з угодою про співпрацю у сфері соціально-економічного розвитку Івано-Франківської області в рамках соціального партнерства з компанією ДТЕК.

Головний лікар Івано-Франківського обласного центру екстреної допомоги та медицини катастроф Володимир Похмурський зазначає, що такий реанімобіль може замінити 10 звичайних автомобілів швидкої:

"Використання цього автомобіля обмежене, тому що сам автомобіль без персоналу – неповноцінний. Для підготовки спеціалістів потрібен час. За стандартами такий реанімобіль заміняє десять машин швидкої допомоги. У нас на сьогоднішній день працює 100 бригад швидкої медичної допомоги. Якщо ми вийдемо на рівень, коли матимемо 10 таких реанімаційних бригад на область, це буде відповідати нормативам". 

Реанімобіль обладнаний електрокардіографом, дефібрилятором, електричним стимулятором серця, апаратом штучної вентиляції легенів, носилками. Окрім цього, в автомобілі встановлено додаткове обладнання – вакуумний матрац для транспортування постраждалих при травмах хребта, переломах, внутрішніх кровотечах і шокових станах. Також є усі типи вентиляційно-респіраційного обладнання з масками для дорослих та дітей.

За словами Похмурського, в області більша частина автомобілів швидкої – УАЗи, які працюють в районних відділеннях і віддалених пунктах базування. Враховуючи стан доріг, альтернативи УАЗам нема і їх таки бракує, частина машин – металобрухт. Максимум, що можна з ними зробити, – краще укомплектувати обладнанням.

БО Фонд "Медгал-ІФ" взяв на себе організаційно-правові заходи щодо придбання реанімобіля, починаючи від пошуку цього авто і проведення конкурсу і закінчуючи юридичними аспектами доставки на Прикарпаття.

Як зазначалося, для ефективної роботи необхідний кваліфікований персонал. 12 фахівців пройшли підготовку в Польщі за американськими стандартами і мають сертифікати інструкторів медицини невідкладних станів за основними протоколами порятунку життя. Вже через кілька тижнів міжнародна група інструкторів (разом із нашими) навчатимуть наступну групу лікарів для роботи на нових автомобілях швидкої допомоги на Прикарпатті.

Довідково: за день до обласного центру екстреної допомоги та медицини катастроф поступає близько 700 викликів, 200 з яких припадає на Івано-Франківськ. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: