fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • "Принизили всю медичну спільноту": керівництво ІФНМУ про низькі результати інтернів у міжнародних тестах

"Принизили всю медичну спільноту": керівництво ІФНМУ про низькі результати інтернів у міжнародних тестах

Здоров'я 16:35, 11.07, 2017

В ректораті Івано-Франківського національного медичного університету вважають, що оцінювати рівень підготовки цьогорічних випускників медичних вишів за міжнародним тестом USMLE – некоректно. І принизливо.

Недавно українці жваво обговорювали скандально низькі результати медиків-інтернів, які цього року з ініціативи міністра охорони здоров'я Уляни Супрун складали і міжнародний тест. Як виявилося, лише 3% тестованих в Україні під час складання міжнародного тесту USMLE, що ґрунтується на стандартах оцінювання США, змогли набрати прохідний бал у 70,5.

Із 300 студентів Івано-Франківського національного медичного університету, які складали тест, більше 70,5 балів набрав лише 1% інтернів. КУРС поцікавився у керівництва медуніверситету, які причини таких низьких показників. 

Результати цього тесту не можна брати за основу, оцінюючи рівень випускників українських медичних вишів і їхню готовність працювати на міжнародному рівні, переконана перший проректор ІФНМУ Ганна Ерстенюк.

"Дозволю собі сказати: принизили всю медичну спільноту, сказавши, що тільки 3% випускників українських медичних вишів готові до виконання своїх обов’язків на міжнародному рівні. Так говорити є неправдиво і некоректно. Рівень знань інтернів, яких навчали 6 років на додипломній освіті і ще рік чи два на післядипломній освіті за протоколами лікування, які прийняті в Україні, не можна оцінювати на предмет знання американських протоколів підходів до діагностики і лікування. Міжнародні тести USMLE базуються на протоколах, які прийняті в Америці, але які не прийняті в Україні. Це перший момент. Другий момент: протоколи, які прийняті на рівні України, розроблені з врахуванням європейських протоколів. Тому очевидно, що говорити зараз про оцінювання в такий спосіб знань наших інтернів не варто", – коментує Ганна Ерстенюк.

За її словами, тестування відбувалося із порушенням методології. Сама побудова тестових завдань в американських тестах є іншою, аніж в українських, пояснює Ганна Ерстенюк. Відповіді на запитання також побудовані інакше. До цього інтерни не були готові в принципі.

"Ще одна причина того, що результати цього тесту не можна брати за основу, оцінюючи рівень випускників українських  медичних вишів, – це порушення методології. Для "вищої школи" принципово: спочатку навчаємо за цим матеріалом, а потім оцінюємо знання. Оскільки не навчали, не маємо права оцінювати. Так некоректно щодо інтернів. Так некоректно щодо вишів. І що найбільше – некоректно щодо держави Україна", –  зазначає перший проректор Івано-Франківського медуніверситету.

Ректор ІФНМУ Микола Рожко додає, що інтерни не були зацікавлені у складанні тестів USMLE.

"Дуже важливе питання мотивації. А їм (інтернам – ред.) зразу сказали, що ці тести ні на що впливати не будуть. І вони, природно, готували в першу чергу ті, за якими мали отримати сертифікат", –  каже Микола Рожко.

"Інтерни абсолютно не були мотивовані до складання міжнародних тестів – не знали, як будуть і чи будуть узагалі відзначені найкращі результати. От якщо би було задекларовано, що за умови успішної здачі випускники будуть мати міжнародні сертифікати… Але такого сказано не було", – підтверджує Любомир Пелехан, директор Інституту післядипломної освіти ІФНМУ.

Любомир Пелехан розповідає, що випускників поставили перед фактом складання міжнародних тестів за 4 місяці до тестування. При цьому їм не представили питання і не пояснили, як до них готуватися. Спочатку йшла мова про 50 питань щодо невідкладних станів, за місяць перед тестуванням МОЗ застановилося на 30 питаннях.

"Не було ніяких рекомендацій. Не було рекомендованої літератури, взагалі нічого. А ми вже проявили ініціативу і надали джерела. І це в той час, коли в Америці роками готуються до здачі цих тестів", – каже директор інституту післядипломної освіти.  

"Я впевнена, якби за таких самих умов запропонували українські тести американським випускникам, можна би було казати про крах американської медицини", – підсумовує Ганна Ерстенюк. 

Чи відповідає українська медична освіта європейським і світовим стандартам, читайте на КУРСі незабаром. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: