fbpx

Псевдореформа: гірські рятувальники судитимуться з керівництвом ДСНС

Суспільство 18:11, 03.08, 2017

Представники гірської пошуково-рятувальної служби Прикарпаття наполягають, що реформа, яку затіяло керівництво управління ДСНС в Івано-Франківській області, все ж таки ліквідує службу. Відтак створює ризик життю туристів та загрозу національній безпеці країни загалом.

Сьогодні в Івано-Франківському прес-центрі реформ відбулася зустріч із гірськими рятувальниками. Вони пояснили, чим була викликана заява, що гірська рятувальна служба на Прикарпатті припиняє роботу, і прокоментували обіцянку обласного керівництва ДСНС про збереження підрозділу і збільшення штату.

За словами в.о.начальника гірської пошуково-рятувальної частини Василя Завалка, правда полягає в тому, що ліквідується власне гірська пошуково-рятувальна частина. "Буде інша частина, просто пошуково-рятувальна", – сказав він.

Завалко пояснив, що штат реформованого рятувального утворення воєнізується. На керівні посади приходять офіцери ДСНС. Плюс 5 із 17 додаткових одиниць у штаті будуть віддані також офіцерам управління.

Як писав КУРС, всіх теперішніх працівників гірської рятувальної служби Прикарпаття повідомили про скорочення. 

Читайте: Скорочення і догани: на Франківщині підкилимно ліквідовують гірську рятувальну службу

"Тепер, виходить, не обов’язково володіти альпінізмом, гірськими лижами, знати особливості пошукової роботи в горах. На місця кваліфікованих та досвідчених рятівників пропонують поставити людей, що не володіють фахом. Прийдуть воєнізовані начальники, які не знають фаху гірської рятувальної справи, не володіють навичками рятувальних робіт у горах. Нас це насторожує, – сказав Завалко. – Тому, коли ми казали, що гірська пошуково-рятувальна служба помирає, то так і є. Лишається просто пошуково-рятувальна. При цьому молоді люди, які зараз працюють гірськими рятувальниками, втрачають мотивацію – для них перекривається соціальний ліфт".

Недолугість реформи проілюстрували на прикладі переведення кінологічної служби до складу нового, вже реформованого, підрозділу. Чотири сертифіковані собаки, які працюють рятувальниками, як виявилося, навчені роботі у будівлях, в машинах, загалом у місті. "Не в лісі і не в горах", – каже Завалко.

Настороженість у рятувальників викликає і фінансова частина реформи. "Зарплата нових атестованих офіцерів за рік перевищує суму, необхідну, щоби закрити потребу в екіпіруванні всіх теперішніх гірських рятувальників Прикарпаття", – аргументує він.

Нагадаємо, начальник гірської пошуково-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення управління ДСНС в Івано-Франківській області Олег Ковтун звернувся до журналістів із відкритим листом, у якому виклав своє бачення змін у структурі служби на Прикарпатті. Зокрема, проаналізував фінансові моменти, оскільки повідомлялося, що зарплата новопризначених атестованих працівників істотно зросте. 

"Службу вирішили зробити воєнізованою – ми проти цього. Це велика помилка. На керівні посади хочуть вживити дилетантів, які не вміють намет розкласти, – жорстко висловився начальник Верховинської пошуково-рятувальної групи Василь Кобилюк. – Я не переживаю за свою роботу – переживаю за службу, в якій працюю 23 роки. Повідомлення про скорочення, яке вручили всім без винятку працівникам, знищує гірську рятувальну службу. І ставить під загрозу життя туристів. Вся ця ситуація, відповідно, становить загрозу національній безпеці".

Колегу підтримав начальник Верховинського гірського пошуково-рятувального пункту Іван Філіпчук. Він відзначив, що зараз в Україні немає єдиної гірської рятувальної служби, немає об’єднаної служби в межах Карпатського регіону. На цей час роздрібнені підрозділи підпорядковуються начальникам обласних управлінь ДСНС.

"Ми боремося за те, щоби така єдина служба була. Гірська пошуково-рятувальна служба має бути девоєнізована і мати єдине командне ядро. Це наше бачення", – повідомив Філіпчук.

Рятувальник, голова первинної профспілкової організації працівників гірської пошуково-рятувальної частини Ростислав Мартинюк додав, що реорганізація відбувається з порушенням трудового законодавства. "Як працівник я не підписав повідомлення про скорочення, бо знав, що порушується закон", – сказав він.

З приводу цього профспілка рятувальників скерувала листа до начальника аварійно-рятувального загону, копію надіслали начальнику обласного управління ДСНС Володимиру Чернецькому до голові служби Миколі Чечьоткіну. "Прийшла відповідь, що затверджений штатний розпис, якого на даний момент ми не бачили. Висловили пропозицію провести консультації з профспілковим органом частини. Та у нас не залишається часу для консультацій, обговорень та проходження інших законних процедур, які передбачає скорочення", – розповів Мартинюк.

"Оскільки порушення закону не усувають як голова профспілкової організації мушу звертатися до суду та в державне управління праці", – підсумував Ростислав Мартинюк.

"Те, що планують зробити, це реальна жопа для туристів. Ця тема бурхливо обговорюється на всіх туристичних форумах країни, на найбільших наших інтернет-площадках люди пишуть, що страшно йти в гори. Так не має бути!" – виступив франківець Олександр П., відомий у туристичній онлайн спільноті як "турист Сашко".

Керівник однієї з франківських турфірм, яка була присутня на зустрічі, повідомила, що припинить водити групи в Карпати – якщо не стане гірської пошуково-рятувальної служби. Туроператор з 20-річним досвідом висловила сумнів, що пожежники "будуть лазити по горах і рятувати людей".

Опонував спікерам рятувальник з Яремчі Петро Семенчук.  Водій у рятувальному загоні, Семенчук звинуватив присутніх у невиконанні службових обов’язків і стверджував, що "вся служба прогнила".

"Що, ми офіцерів не наберемо? Європейський досвід нам не підходить!" – висловився він про реформу.

Групу підтримки Семенчуку склали двоє молодих чоловіків, які представилися добровольцями АТО. Зокрема, сотник Петро намагався розказати про користь учасників АТО для рятувальної служби.

До речі, реформа служби гірських рятувальників Прикарпаття збіглась у часі із масштабним скороченням керівного складу ДСНС. На керівних посадах в управлінні працюють атестовані офіцери. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: