fbpx

Рада ухвалила новий закон про судоустрій та статус суддів

Політика 13:12, 02.06, 2016

За відповідний законопроект №4734 на засіданні парламенту у четвер проголосував 281 депутат.

Як пояснив заступник голови Адміністрації президента Олексій Філатов, представляючи документ, цей законопроект покликаний забезпечити майбутню імплементацію змін до Конституції в частині правосуддя, пише УП.

Законом, зокрема, підсилюється відповідальність суддів, обмежується їх імунітет виключно функцією здійснення правосуддя, ліквідовуються вищі спеціальні суди, створюється новий Верховний Суд, передбачається створення Вищого антикорупційного суду та Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

"Судді Верховного Суду будуть набрані за конкурсом, в якому зможуть брати участь як чинні судді, так і адвокати і науковці в сфері права. Новий ВСУ отримає як касаційну функцію, так і функцію забезпечення сталості і єдності судової практики. Таким чином судові рішення мають стати зрозумілими і передбачуваними для громадян", – сказав Філатов.

"Законопроект також передбачає чіткий розподіл повноважень між органами суддівського врядування. Дисциплінарна функція буде здійснюватись Вищою радою правосуддя, кваліфікаційна  Вищою кваліфікаційною комісією суддів", – зазначив він.

За його словами, законопроект також вдосконалює та посилює процедуру кваліфікаційного оцінювання суддів для того, щоб у судовій системі залишилися лише ті судді, які справді цього достойні.

"Для суддів, які пройдуть кваліфікаційне оцінювання та процедуру конкурсу, передбачено суттєве підвищення розміру суддівської винагороди", – зазначив Філатов.

Так, зокрема, базовий оклад судді місцевого суду складе 30 мінімальних заробітних плат, судді апеляційного суду  50 мінімальних зарплат, Верховного Суду  75 мінімальних зарплат.

Водночас вводяться ряд обов'язкових декларацій для суддів: щодо майнового стану, родинних зв'язків та доброчинності.

Передбачається громадський контроль за процедурами кваліфікації та конкурсів через Громадську раду доброчесності.

Закон має набути чинності одночасно з законом про внесення змін до Конституції щодо правосуддя.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: