fbpx

Радіологчні дослідження чорниць на ринку Франківська тривали цілий тиждень

Здоров'я 12:57, 01.08, 2016

Упродовж тижня представники Держпродспоживслужби проводили посилений (розширений) радіологічний контроль всіх партій чорниці, яку реалізовували на центральному ринку міста Івано-Франківська.

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області своїми дослідженнями спростували інформацію про перевищення цезію в чорницях, які реалізовували на центральному обласному ринку.

Як писав КУРС, під час журналістського експерименту метрологи виявили у чорниці, яку пропонували придбати франківцям, радіоактивні елементи, зокрема цезій.

Впродовж тижня представники Держпродспоживслужби проводили посилений (розширений) радіологічний контроль всіх партій чорниці, яку реалізовували на центральному ринку Франківська. У жодній із партій підвищеного вмісту цезію виявлено не було. Досліджували партії ягід підприємців та фізичних осіб з Львівщини, Косівщини, Прикарпаття – з Ворохти, Кут, Верховини, Яремчанської зони.

Дослідження проводили не лише у лабораторії, що на території ринку. Його підтвердили і фахівці Івано-Франківської регіональної державної лабораторії ветмедицини, яка акредитована Національним агентством з акредитації України на відповідність вимогам ДСТУ ISO/ІEC 17025: 2006 (Європейський рівень акредитації).

Для спростування підозр щодо радіоактивного забруднення ягід аналогічні дослідження проводились із партіями чорниці, яку реалізовували на центральному ринку міста Коломиї.

Результати перевірки, інформує прес-служба відомства, доводять, що чорниця – безпечна. Вміст цезію в ягодах коливається в межах від 14,5 до 315 Бк/кг при максимально допустимому рівні до 500 Бк/кг.

1

Щоб від чорниць отримувати лише вітаміни та користь, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись таких правил:

  1. Перед вживанням ягоди потрібно ретельно промити в теплій проточній воді.
  2. Завжди перед їдою мити куплені ягоди, при можливості ошпарювати кип'ятком.
  3. Не купляти ягоди біля автомобільних шляхів та інших місць стихійної торгівлі, де продукція не проходить ветеринарно-санітарний контроль
  4. Після повернення з лісу слід добре вимити руки з милом.
  5. У лісі необхідно слідкувати за дітьми, щоб вони нічого не їли із землі.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: