fbpx

"Союз не щез", – у Франківську з молоддю зустрівся радянський політв'язень, композитор Вадим Смогитель

Культура 14:11, 11.10, 2016

У читальному залі бібліотеки Прикарпатського національного університету імені Стефаника відбулася зустріч з українським композитором і дисидентом Вадимом Смогителем. Захід відбувся у рамках фестивалю історичної літератури "Софія".

Емоційний та відвертий. Він переконаний, що Радянський Союз нікуди не щез, а КДБ лише переродилося. Український композитор та радянський дисидент Вадим Смогитель зустрівся зі студентами. Аби розповісти власну історію спротиву радянській системі та поміркувати про сьогодення України, інформує Вежа. 

Ще у 1959-му Вадим Смогитель усвідомив, яка зброя найбільше лякає радянську владу. Більше того, композитор переконаний, вона ефективна і нині. Це – українське слово. За відданість рідній мові його настирливо переслідували КДБісти. Погрожували. Відтак він чітко усвідомив, у чому його сила. І радянські переслідувачі отримували різку відповідь.

 

Вадим Смогитель належить до тих легендарних людей, які ніколи не йшли на компроміс із владою. І сьогодні колишній дисидент тримається цієї позиції. Саме таких непохитних особистостей нині бракує, переконаний письменник Євген Баран.

Радянський політв’язень Вадим Смогитель зустрівся із молоддю невипадково. Він переконаний, лише нове покоління, яке не інфіковане комуністичною ідеологією, в силі змінити країну на краще. За умови, якщо вони не чекатимуть добробуту і совісті від влади, а наполегливо їх вимагатимуть.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: