fbpx

"Реформування освіти в Україні має сприяти покращенню якості надання освітніх послуг", – Марія Рудик

Суспільство 18:16, 20.07, 2017

Реформування системи освіти в Україні повинно бути спрямоване на покращення якості надання освітніх послуг, оновлення і модернізацію закладів освіти.

Таку позицію, коментуючи новий проект закону "Про освіту", висловила освітянин, депутат обласної ради від партії ВОЛЯ-РУХ НОВИХ СИЛ Марія Рудик.

Марія Рудик наголосила на необхідності проводити моніторингове вивчення якості засвоєння матеріалу учнями. Це і має бути основним орієнтиром в роботу вчителя. Саме моніторинг якості знань учнів повинен показувати кваліфікаційний рівень педагогів, які надають освітні послуги учням.

"Якщо проаналізувати результати ЗНО, то бачимо, що багато абітурієнтів отримують високі результати, проте бувають такі випадки, коли медалісти не підтверджують своїх знань. Після закінчення школи молоді хлопці і дівчата повинні бути готовими до дорослого життя, мати базові знання про суспільство", – зазначила Рудик.

За словами депутата, у Європи є позитивний досвід в цьому сенсі. Для прикладу, в Німеччині і Польщі вчителі не проходять атестацію, там рівень кваліфікації вчителя визначається за аналізом якості знань учнів.

У новому законі "Про освіту" нівелюється такий контролюючий орган, як Відділ освіти, натомість будуть створені інші структурні підрозділи, які вивчатимуть роботу педагогів і вчителів, надаватимуть їм компетентну допомогу. Втім, у законі не визначено, яким чином та за якими критеріями формуватимуться ці підрозділи.

"В законі також не передбачено, як формуватиметься склад тієї чи іншої комісії, яка займатиметься контролем, можливо, просто зміниться назва установи, а працівники залишаться. Тоді піддається сумніву покращення ефективності роботи таких структур. Крім того, в проекті закону передбачений вільний вибір вчителем місця проходження підвищення кваліфікації, але для цього відповідний заклад повинен мати сертифікат на надання таких послуг. Як саме це відбуватиметься, в законі не передбачено",  вважає Рудик.

Важливим, та не до кінця опрацьованим у проекті закону питанням, на думку депутата, є призначення керівників закладів освіти.

"Згідно з проектом закону, директором школи одна людина може бути не більше двох разів. Призначається директор за погодженням комісій, в які знову ж входитимуть представники адміністрацій, що вже нівелює демократичний підхід до обрання та призначення директора. Тому до процесу призначення директора мають бути залучені як вчителі, так і учні та батьки, а також експерти з освітнього напрямку, громадські організації, які займаються освітніми питаннями, та представники депутатського корпусу, що входять у відповідну комісію,  пояснила депутат.  Менеджер, організатор, господарник, фахівець, людина, яка має лідерські якості, – саме таким повинен бути директор школи, адже він бере на себе відповідальність за учнів, батьків, вчителів, займається питанням розвитку школи".

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: