fbpx

Реконструкція на залізобетонних подушках: у Франківську відновлюють аварійну пам'ятку на Січових Стрільців, 18

Суспільство 05:42, 22.12, 2015

Житловий будинок на куті вулиць Чорновола і Січових Стрільців, в якому три роки тому обвалилися перекриття, є найдавнішою каменицею за межами середмістя.

Про те, як проходять реставраційні роботи, у Фейсбук написав головний спеціаліст Івано-Франківського міськвиконкому з охорони пам'яток історії і культури Ігор Панчишин. Він відзначив, що це перший житловий будинок-пам'ятка, який узялися реконструювати за час незалежності. 

"Інститут "Укрзахідпроектреставрація" у Львові розробив проект протиаварійних робіт і проводить ці роботи під науковим наглядом львівських архітекторів… У Станіславі немає професійних ліцензованих архітекторів-реставраторів і кваліфікованих виробничих реставраційних фірм і виконавців окремих видів реставраційних робіт. Оце справді проблема", – пояснив спеціаліст.

За словами Ігоря Панчишина, будинок був у вкрай аварійному стані і велике чудо, що хтось узагалі взявся його реставрувати. Стояло питання знесення  бо він загрожував цілому кварталу і вулиці. Всі стіни "попливли". І процес цей почався ще "за Польщі", коли неправильно були укладені залізні балки перекриття після чергової реконструкції.

А потім була радянська експлуатація без водовідведення.

Процес усунення аварійної ситуації виявив повну нездатність ґрунтів і основ та тотальне зруйнування мереж і ливневої каналізації. За період радянський фундаменти (через злив ливневих вод і навіть фекалій) до підвалів оточуючих будинків (і цього будинку) перетворились у "кисіль". Власне тому й сталась свого часу аварія з провалом перекриттів.

"Наразі в будинку довелось робити залізобетонні подушки глибше рівня пяток фундаментів і кілька наскрізних бетонних пілонів (замість там всіляких стінок, яких практично і не було). Тепер йде процес монтажу залізобетонних перекриттів – мембран. І лише наступним кроком  демонтаж і влаштування нового даху. Цей просто був тимчасовим, висячи практично у повітрі,  повідомив про хід робіт головний охоронець пам'яток міста.  Стіни будуть перекладатись. Так як, наприклад, це роблять з печами. У реставрацію будинку вкладено вже достатньо зусиль і коштів (приватних  не державних). Ніхто не каже, що на "стройці" все гладко. Там повно проблем, але процес відбувається. Це взагалі перша реставрація житлового будинку в історії Франківська за незалежності". 

Нагадаємо, що 11 лютого 2012 року в будинку на Січових Стрільців, 18 впали перекриття між поверхами та горищем. Обвал стелі стався в магазині, який був на першому поверсі споруди. Обійшлося без жертв. Реконструкцію пам'ятки почали в червні 2014 року. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: