fbpx

Ректорат ПНУ відреагував на критичний блог студентки про корупцію у виші

Суспільство 07:27, 11.06, 2015

Резонансну публікацію блогера і студентки ПНУ Наталії Федоришин на КУРСі в Прикарпатському національному університеті назвали "надто упередженою".

Про це йдеться в листі від ПНУ до редакції агенції новин КУРС у відповідь на публікацію блогера і студентки вишу Наталії Федоришин "Це Прикарпатський, дитинко"

"Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника завжди був і залишається відкритим у своїй діяльності", – запевняє керівництво закладу. 

Як ідеться в листі, Прикарпатський національний університет посідає 9-те місце у рейтингу прозорості серед національних вищих навчальних закладів України за результатами аналітичного центру CEDOS. Нагадаємо, що оцінювали навчальні заклади за такими критеріями: адміністративна прозорість, фінансова прозорість, інформування про зміст навчання на сайті вищого навчального закладу, наявність на сайті вищого навчального закладу стратегічного плану розвитку. 

Відтак, зазначають автори листа, в ПНУ публікацією блогера Наталії Федоришин були "неприємно вражені", вважаючи, що авторка "надто упереджено і тенденційно висвітлює діяльність університету". Зокрема, в ПНУ сумніваються, що авторка уважно прочитала відповіді на свої запити, які направляла до університету впродовж березня-квітня поточного року. Нагадаємо, Наталія Федоришин писала, що замість змістовних відповідей на запити її почали викликати на розмови – "дипломатичні зустрічі" – до деканату й ректорату. 

У листі керівництво ПНУ вважає за доцільне повідомити читачів, що: 

1. Відповідно до Закону України №3206-VI від 07 квітня 2011 року "Про засади запобігання і протидії корупції" та з метою забезпечення у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відкритості та прозорості усіх видів освітніх процесів ректором університету було підписано наказ №689 від 25.11.2013 року "Про запобігання проявам корупції та хабарництва". У наказі, зокрема, йдеться про впровадження об’єктивної і прозорої системи контролю та оцінювання навчальних досягнень студентів та слухачів. "У разі необхідності, за бажанням студентів та викладачів, підсумковий контроль, передбачений навчальними планами, проводити у тестовій формі з використанням IT-технологій", – зазначено у документі.

2. Кожного семестру в університеті відбуваються зустрічі студентства з  ректором університету, у ході яких обговорюються різні питання. Під час таких зустрічей ректор Ігор Цепенда веде зі студентами відвертий діалог та закликає до висловлення свого бачення розвитку університету. Також на сайті університету є електронна скринька для спілкування "Гаряча лінія з ректором", на яку можна звертатися у разі виникнення будь-яких проблемних питань. (Інформацію про хід проведення таких зустрічей можна переглянути на сайті університету за адресою: http://www.pu.if.ua/uk/).

3. Щорічно наказом ректора в університеті затверджується вартість оплати за навчання. Слід зазначити, що, враховуючи складну економічну ситуацію у нашій державі, починаючи з 2012 року вартість оплати за навчання в університеті залишається незмінною для всіх спеціальностей на рівні 2011 року. 

4. На сьогоднішній день Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника – один з небагатьох закладів, які співпрацюють з різними банківськими установами щодо відкриття стипендіальних карток у відділеннях банків, не вимагаючи зосередження стипендіального фонду виключно в одному банку. Університет  має підписані угоди з відділеннями різних банків: ПриватБанк, Ощадбанк, Альфа-Банк.  

Інформація за напрямками діяльності Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника розміщена на офіційному веб-сайті університету у Звіті ректора та розділах веб-сайту і є доступною для усіх користувачів мережі Інтернет. 

"Сьогодні ми живемо у демократичній державі і будь-які обґрунтовані порушення, в тому числі прав людини, можуть розглядатися у встановленому згідно з чинним законодавством порядку", – завершує листа керівництво вишу.

До листа автори додали копії відповідей на інформаційні запити Наталії Федоришин, аби їх могли оцінити і всі зацікавлені читачі: 

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: