fbpx

Робота над помилками: патрульні залишили на місці ДТП підлітка, бо його "легенько зачепила" машина

Суспільство 15:41, 29.09, 2016

Спеціальний інструктаж із наголошенням на помилках колег сьогодні проходять усі 4 роти патрульних поліцейських Івано-Франківська, які заступають на чергування.

Помилки припустився екіпаж патрульних, який чергував минулої п’ятниці, 23 вересня. Патрульні натрапили на ДТП, в якому водій легковика “зачепив” підлітка. Поліцейські не зафіксували аварії і полишили обох – дорослого і дитину – на місці ДТП, оскільки ті не мали претензій один до одного.

Ось що про цей випадок розповіла у Фейсбук мати підлітка Марічка Артиш:

“Отож, вечір п’ятниці минулого тижня був дещо екстремальним: нашого Олексу (14 р.) на переході недалеко від дому збила машина. На щастя, обійшлося без серйозних травм, маємо здерту шкіру на нозі і два немаленькі синці, які ще довго даватимуть про себе знати.

Але є щось, що вразило мене більше: водій залишився на місці, патруль “знайшовся” сам (очевидно, машина саме йшла по маршруту), – а далі не було ані протоколу (хоч водій був готовий до можливих “санкцій”), ані пошуку батьків (все ж потерпілий – неповнолітній), ані спроби з’ясувати реальний стан пошкоджень (скажімо, відвезти дитину в травмпункт чи викликати швидку? особисто я не дуже знаю, що має робити в таких випадках патруль).

Їх з водієм просто залишили давати собі самим раду, тож малий (як гоноровий “майже дорослий”) прийшов додому на своїх двох без жодного супроводу…

Так, я телефонувала на 102; відповідь – 1) “в нас нічого не зафіксовано”; 2) “ви хочете притягнути до відповідальності водія?”

Так, я телефонувала до юристів і зрозуміла, що якщо зачеплю це питання офіційно, то водія “затягають”, а це не те, що мене непокоїть в цій ситуації.

Зараз я не маю бажання пред’являти претензії до водія (він дав свій номер, попросив, щоби батьки передзвонили, і зачекав, доки малий зайде в під’їзд; у відповідь на мій дзвінок повторив розповідь сина, помноживши її на десятки фраз на кшалт “чим я можу вам допомогти?”), але маю запитання до патруля, – бо якщо вони проігнорували такий випадок, де є гарантія, що в іншому вчинять як належить?”

Мати 14-річного хлопчика звернулася в соцмережі до Патрульної поліції Івано-Франківська із запитанням, як має “за правилами” діяти патруль в такій ситуації? І що робити батькам, якщо таке сталося?

“Патрульні виконують функції дорожньої поліції. Направду, без фіксації ДТП медичне страхування, як і будь-яке інше, залишаються незадіяні. Патрульні мали скласти протокол, водій і свідки  його підписати, батьків мали викликати на місце події, якщо до водія немає претензій, батьки  написати заяву про відсутність претензій. Тоді був би шанс задіяти кошти на лікування не з власної кишені. Халатне ставлення до виконання службових обов’язків  ось що це”,  прокоментувала пост Анничка Королишин.

Оскільки станом на вечір 28 вересня мама хлопчика Марічка Артиш не отримала пояснень від патрульних, КУРС звернувся по офіційний коментар до відомства.

Відповідав Микола Гурак, прес-секретар Патрульної поліції Івано-Франківська.

Зі слів прес-секретаря, патрульний екіпаж побачив авто з увімкнутою аварійкою на дорозі, а поруч з машиною – її водія та хлопчика. Обидва спочатку сказали поліцейським, що нічого такого не сталося. Пізніше водій усе-таки визнав, що “легенько зачепив” підлітка. Від виклику “швидкої” хлопчик відмовився, повідомив, що не має претензій до водія.

“Оскільки ніхто не заявляв про ДТП, то патрульні запропонували обом обмінятися телефонами, – озвучив, як діяли патрульні, Микола Гурак. – Хлопчик не назвав номер батьків, посилаючись на те, що у нього вимкнений телефон. Так само він відмовлявся називати свою адресу. Тому патрульні зафіксували дані і телефон водія. Факт ДТП не зафіксували”.

Речник патрульних пояснює, що є випадки аварій на дорозі, коли застосовується Європротокол – коли водії заявляють, що не мають один до одного претензій, відтак такі ДТП патрульна поліція не фіксує. На них виїжджають страховики.

Є випадки, коли авто збиває пішохода, наприклад, напідпитку – коли того гойднуло на дорогу чи просто на капот. Якщо пошкодження незначні і водій врегульовує ситуацію тут же на місці, та якщо обоє заявляють патрульним про відсутність претензій один до одного, то такі ДТП ті не фіксують також.

В кожному випадку патрульні діють, окрім як за інструкціями, ще й на власний розсуд, зважаючи на особливості ситуації, додає Микола Гурак. Траплялися такі ситуації, що травмований, який увечері не мав претензій до водія, звертався з ними вранці до патрульних. Тому іноді патрульні беруть розписку від водія і потерпілого, що вони не мають претензій один до одного, до патрульної поліції і контакти обох.

“Це не регламентовано інструкцією, – каже речник. – Але іноді доводиться до такого вдаватися. Якщо немає заявника про ДТП, то іноді беруться такі розписки. Розписки патрульні додають до звітів”.

У випадку, який стався 23 вересня з 14-річним Олексою, патрульні зробили помилку, визнав речник франківського відомства.

Тому зараз керівництво Патрульної поліції провело інструктаж для екіпажу, який спрацював непрофесійно, і поширює цей інструктаж з вказанням на помилки для всіх патрульних, які несуть службу на вулицях Івано-Франківська.

“Щоби не повторювати такі помилки – обов’язково щоб викликали “швидку”, дізнавалися і фіксували контакти батьків неповнолітнього, або – якщо дитина відмовляється їх повідомляти – викликали на місце ювенальну превенцію (службу поліції у справах дітей, – кор.)”, – підсумував Гурак.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: