fbpx

Роман Струц просить в апеляційному суді справедливого рішення

Суспільство 14:35, 18.04, 2016

В апеляційному суді Івано-Франківської області у справі Романа Струца, якого суд першої інстанції визнав винним у вбивстві валютника Руслана Макара, відбулися дебати.

Сьогодні на судове засідання не з'явився один адвокат. Оскаржник Роман Струц попросив проводити засідання без захисника. Суддя задовольнив клопотання. У суді почались дебати.

"Цілий ряд доказів не відповідають ні старому, ні вимогам нового КПК,  зазначив адвокат Володимир Соботник. – Як видно з вироку суду, доказова база грунтується на трьох фактах: 1) під час обшуку у квартирі Гошовського (його спочатку взяли за вбивство) знайшли гроші і він сказав, що їх йому дав Струц. Проте не зміг пояснити, де і коли Струц передав йому гроші; 2) експерти нібито виявили кров вбитого на одязі Струца; 3) сестра вбитого серед грошей, виявлених у Гошовського, впізнала банкноту 50 євро, які нібито вбивці вкрали у Макара".

Адвокат нагадав, що за матеріалами справи не зрозуміло, де протягом 31 березня до 2 квітня перебували речі, вилучені під час обшуку у квартирі Романа Струца.

"Четверо оперуповноважених не могли отримали амнезію… Вони не змогли пояснити, де ці речі перебували. Старшим групи був Ростислав Прокопчук (зараз начальник міського відділу поліції – КУРС)",  додав адвокат.

Він вважає що при так званому "попередньому огляді речей" експерти порушили процедури. Поняття "попередній огляд" чи "термінова перевірка речей" у КПК немає. Огляд мав здійснюватися під час обшуку із залученням експертів та у присутності понятих. Речі, на яких знайшли кров Романа Струца, надійшли на так званий "попередній огляд", після огляду всіх інших речей, вилучених у квартирі Струца.

Свідки Христина Кондратюк та Василь Говера, підтримуючи версію обвинувачення, змінили свої покази під час апеляційного погляду. При цьому, наголосив адвокат, вони говорили неправду і тут, і в суді першої інстанції.

Володимир Соботник попросив скасувати вирок першої інстанції і закрити кримінальне провадження.

Роман Струц зазначив, що у нього є свідки, які можуть підтвердити, що він був удома. Однак суд не взяв це до уваги. Роман Струц детально розповів, як його затримували та катували у міліції. Він також просив звернути увагу на те, що експерти поміняли покази.

"А про цю кров я взагалі мовчу. Тому прошу скасувати вирок",  наполіг Роман Струц.

До дебатів долучилась мати вбитого Руслана Макара: 

"Я шість років слухаю цю брехню… Не знаю, скільки можна неправду казати. Я не знаю, чого ти дружив з таким, як Гошовський, якщо він бандит. Брехали і викручували, як могли",  говорила жінка.

Прокурор вважає вирок Івано-Франківського міського суду правомірним і просив суд залишити його без змін.

"Прошу винести законне рішення",  сказав Роман Струц останнє слово.

Суд пішов у нарадчу кімнату.

Як писав КУРС, Івано-Франківський міський суд засудив Романа Струца до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: