fbpx

Вийшла книга Кадзуо Ішіґуро в перекладі Софії Андрухович

Культура 13:38, 18.09, 2016

Неймовірно щемливу книгу Кадзуо Ішіґуро "Не відпускай мене", що її українською переклала письменниця Софія Андрухович, презентувало Видавництво Старого Лева.

Софія Андрухович розповіл, що а спочатку видавці розглядали відомий роман автора "Залишок дня", але врешті зупинились на "Не відпускай мене". 

"Мене завжди захоплювала манера Ішіґуро вибудовувати цілий світ з дрібних нюансів. Тобто речі, які дуже важко вербалізувати, він показує так, що читач їх відчуває. Ми з видавцями вирішили зупинитися на цій книзі, бо роман отримав більшу кількість відгуків серед читачів", – розповіла на презентації книги Софія.

Цей роман Ішіґуро пише від імені дівчинки й жінки, зазначає Буквоїд. 

"Кадзуо вміє робити так, що ми потрапляємо у середину іншої людини, починаємо рефлексувати з нею, на своїй шкірі відчувати все, що з нею відбувається",  додала Софія Андрухович. Вона також розповіла, що їй подобалось перекладати книгу. "Мені це не було складно, навпаки, дуже комфортно і легко. Я відразу відчула близькість до героїні, хоча це людина зовсім іншої культури, це взагалі ситуація, якої не існує насправді. Але автор робить так, що читач абсолютно вірить у неї, він бачить стіни і тріщини на них, відчуває запах постелі, відчуває ці дитячі переживання героїв".

На думку Софії, цей роман читачі можуть сприймати по-різному, але для неї він є повчальним і доводить, що як би погано не було – це не найгірше, що може статися. 

"Історія дає можливість порівняти своє життя з життями героїв. Коли здається, що ми ведемо якесь жахливе існування і все так несправедливо і тупо, то насправді персонажі роману "Не відпускай мене" ведуть життя значно складніше і жахливіше. Але вони захоплюють тим, що вміють якимось чином приймати цю долю. Хтось може обурюватись, чому вони не протестують проти такого існування, а хтось може взяти з цього для себе  урок",  вважає перекладачка. 

1

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: