fbpx

Росія програла в Гаазі ще один суд проти ЮКОСа: компанія отримає найбільшу в історії суму

Суспільство 18:14, 31.07, 2014

Європейський суд з прав людини постановив виплатити колишнім акціонерам нафтової компанії ЮКОС майже два мільярди євро як компенсацію за їхньою скаргою проти Росії.

У сьогоднішньому рішенні суду, зокрема, зазначається, що при першому розгляді деякі податкові стягнення з ЮКОСа за 2000 і 2001 роки були визнані незаконними (близько 544 мільйонів євро і близько 570 мільйонів євро відповідно), передає ТСН.

Таким чином, вони є чистими фінансовими втратами компанії, тому повинні бути їй компенсовані. Суд також додав, що ЮКОС був змушений виплатити штрафи за цими стягненнями, а самі стягнення визнані незаконними, тому і штрафи теж є незаконними.

В результаті, враховуючи інфляцію, суд постановив виплатити ЮКОСу 1 866 104 634 євро.

Це найбільша компенсація, щодо виплати якої коли-небудь ухвалював рішення Європейський суд з прав людини.

Сторони мають право оскаржити рішення суду у Великій палаті ЄСПЛ протягом трьох місяців.

Представник колишнього глави ЮКОСа Михайла Ходорковського Ольга Піспанен привітала рішення ЄСПЛ, зазначивши, що сам Ходорковський "не претендує ні на які кошти, отримані акціонерами ЮКОСа за позовами в європейських судах, в тому числі за сьогоднішнім рішенням".

Як відомо, 28 липня Третейский суд в Гаазі постановив, що РФ повинна виплатити акціонерам 50 мільярдів доларів в якості компенсації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: