fbpx

Російська гібридна війна в Україні розпочалася з мережі ВКонтакте, – Богдан Буткевич

Політика 16:52, 11.11, 2016

Успіх Росії в інформаційній війні проти України забезпечують не телеканали чи ЗМІ, а ферми ботів, які розганяють інформацію у соціальних мережах та своїми скаргами блокують українських лідерів суспільної думки.

Про це під час семінару "Етика професійної поведінки журналіста в умовах гібридної війни" в Івано-Франківську розповів ведучий програми на Еспресо.ТБ, журналіст "Тижня" Богдан Буткевич.

Семінар відбувся у рамках проекту "Українська журналістика в умовах гібридної війни", що реалізовується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

1

За словами Буткевича, втручання Росії у роботу українських медіа активно розпочалося з початку 2000-х років, коли великий російський бізнес став заходити в Україну.

"У власників наших каналів з’явилась мода на російський менеджмент. Дуже багато людей на керівні посади прийшли звідти. Більше того, вони і досі тут працюють. Телеканал 112 запускав росіянин Олексій Семенов, зараз він головний редактор телеканалу NewsONE, який фінансує Курченко. Тоді було розуміння, що український – то хлопський, а культурні люди говорять російською. Здавалось би, примітивно, але діяло", – говорить Буткевич.

З цим досвідом Україна увійшла у 2013 рік. На повну силу російська пропаганда запрацювала у січні 2014 року. До цього росіяни самі не до кінця розуміли, що відбувається, і діяли екстенсивно, вважає Буткевич.

"У нас появилося "Громадське", у них з’явилось "ГромТБ" для поширення фейків, у нас Майдан – вони зробили Антимайдан. Вони діяли за принципом – у тих це є, значить, і ми це зробимо".

З січня 2014-го росіяни перейшли з режиму очікування до дій. Люди, які сиділи на російській зарплаті, взялися розхитувати ситуацію. 

Найбільше і найпотужніше російська пропаганда діяла не через телебачення, а через Інтернет.

"Далеко не факт, що саме через телеканали передовсім працювала російська пропагандистська машина – говорить Буткевич. – Більшість всіх знаменитих фейків, які сильно вплинули на думки людей у Криму і Донбасі, запускалися не через телебачення, а через Інтернет. "Інтер" реально не міг закинути інформацію про те, що на Майдані зґвалтували і з’їли дівчинку. Вони могли це побічно згадати, але сказати напряму не могли, а в Інтернеті – можна».

"От чому настільки небезпечні блогери і соціальні мережі, – пояснює Буткевич. – Це прекрасний інструмент для пропаганди. Це як атом, з якого можна зробити атомну електростанцію, а можна – атомну бомбу".

У 2014 році у Росії уже був досвід роботи з соціальними мережами як засобами пропаганди. Ще у 2012 році, коли росіяни виходили на Болотну площу протестувати проти результатів виборів і це фактично був протест російського фейсбук-класу, у Кремлі зробили висновки.

"У Росії тоді уже зрозуміли небезпеку соціальних мереж. Вони збагнули: якщо хочеш контролювати ситуацію, то ти маєш взяти під контроль ці мережі. У Росії дуже чітко і вперше у світі підійшли до контролю над соцмережами. Спочатку знайшли власників російських соціальних мереж і змусили їх продати мережі. Але від того, що ти викупив соцмережу, ти не застрахований, що у ній не почнуть з’являтися групи "Убити Путіна" і т. п. Тоді Кремль поставив завдання зробити соціальні мережі контрольованими. Вони почали розробляти мережі ботів".   

У Росії почали з’являтися фабрики ботів.

"Новаторство гібридної війни Росії полягало у тому, що вони зрозуміли: не варто боротися з конкретними юзерами. Варто створити системи, які у потрібний момент подавлятимуть усіх інших. Ферма ботів – це мережа акаунтів, які у потрібний момент активізуються, вкидають певний меседж, заглушають непотрібний меседж, блокують когось і т. д. У цьому їхнє новаторство, до цього не додумався ніхто, лише Росія", – роз'яснює Богдан Буткевич.

Мережу ботнетів у Росії творили двома шляхами.

По-перше, сформували пул потрібних лідерів думок в Інтернеті, популярних блогерів, які за гроші працювали на владу. Цей шлях не дуже надійний, оскільки залишається людський фактор і важко залучити велику кількість лідерів суспільної думки.  

Другий шлях – створення потужних центрів, у яких працюють тисячі людей. У кожного працівника є сотні акаунтів у соціальних мережах, через які розповсюджується потрібна інформація.

"Кожного ранку приходить людина і говорить – сьогодні ми працюємо ось так. Ось наш меседж. І ці всі люди сідають і розганяють по соцмережах це повідомлення. Вони сприймають Інтернет як поле бою. У них є важливі теми, які постійно відпрацьовуються".

За словами журналіста, такі боти більш орієнтовані на немислячу аудиторію, яка постить картинки, музику, котиків, а у ВК таких більшість.

2

Росіяни чітко використовують можливості кожної соцмережі. У ВК вони використовували географічну локацію користувачів. Знаючи про настрої на Кримському півострові, страх мешканців перед нацистами, боти почали відслідковувати таких людей і поширювати на їхні сторінки відео про київську хунту – як страшні "нацисти" атакують правоохоронців.

"За три дні вони охопили півтора мільйона людей, акаунти яких були пов’язані з Кримом, і закинули їм це відео. Далеко не всі з цих півтора мільйона дивляться ввечері новини по ТБ, але всі заходять, щоб перевірити, що там у соцмережі. От так реально почалася гібридна війна. І почалася вона саме з ВКонтакту. До Фейсбука вони дійшли набагато пізніше", – говорить Буткевич.

Під час Майдану ці технології лише відпрацьовували. Справжній вибух стався у квітні – травні 2014-го, коли Росія перейшла до відкритої агресії. Тоді росіяни почали використовувати методику створення фейку – завідомо неправдивої інформації.

"У Криму реально вірили, що Правий сектор їде їх вбивати. Вони тоді перейшли до військової пропаганди, знімали якийсь потяг, людей, підмонтовували, домальовували прапор і сюди розповсюджували, а люди вірили, що їх їдуть вбивати, – говорить Богдан Буткевич. – Так ми отримали ситуацію, коли купа дебілів у Криму іде голосувати на референдум. Це було дуже ефективно, далеко не всі кримчани пішли голосувати, а ті, що пішли, вірили у пропаганду".

Постійна "війна" точиться між користувачами українського і російського Фейсбуку.

"24 серпня Петро Порошенко цитував Маяковського і використав слово "москалі", багато користувачів перепостили промову президента. Росіяни почали серфити по Інтернету у пошуках цього слова, і як тільки знаходили, починали масово слати скарги на акаунт у адміністрацію Фейсбук. Тоді у перші два-три дні було заблоковано до 50% популярних акаунтів українських користувачів. Тоді вони зробили все, щоб ця інформація не дійшла до російської аудиторії ФБ. От найпростіша схема їхньої роботи", – розповідає журналіст.

За словами Буткевича, у Росії зараз діють три велики фабрики ботів, у кожній понад три тисячі осіб. Війна триває. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: