fbpx

Рожнятівська райрада просить владу не допустити скасування мораторію на експорт лісу-кругляку. ВІДЕО

Політика 11:54, 08.12, 2016

Депутати Рожнятівської райради просять вжити негайних заходів щоб запобігти виникненню надзвичайної екологічної ситуації у зв'язку зі знищенням лісів та не допустити скасування мораторію на експорт лісу-кругляку.

Відповідне звернення до керівництва держави, ініційоване депутатами від партії "ВОЛЯ", яке зачитав на сесії депутат від "ВОЛІ" Володимир Грабовецький, одноголосно підтримали районні обранці, повідомляє прес-служба партії.

"Ми, депутати Рожнятівської районної ради, звертаємося з вимогою залишити в силі дію мораторію на експорт необробленої деревини (лісу-кругляку). Рожнятівська районна рада виступає категорично проти перетворення України на лісовий сировинний придаток", – йдеться у зверненні.

Лише у 2016 році експорт свого лісу заборонили такі країни як Албанія, Молдова, а Норвегія взагалі припинила вирубувати ліси на своїй території, Румунія прирівняла незаконну вирубку лісів до злочину проти національної безпеки.
Ситуація з лісами у Карпатському регіоні наближається до масштабу екологічного лиха. 

"Тому ми закликаємо припинити незаконний експорт лісу-кругляку, який відбувається під виглядом дров, шляхом ухвалення змін до закону щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів",  звертаються депутати.

Окрім того, Володимир Грабовецький наголосив, що важливо зберегти одну з основних галузей на Прикарпатті  деревообробну, яка занепаде в разі скасування мораторію.

"Вивезення необробленої деревини означатиме занепад галузі і втрату робочих місць. Той кредит у 600 мільйонів, який пропонує ЄС,  це мізер, який не вирішить проблеми держави, а створить їх для людей, які працюють у галузі деревообробки",  зазначив Грабовецький.

Відтак депутати просять також запровадити тимчасову заборону на 10 років на експорт інших лісоматеріалів, які підпадають під визначення "дрова", та іншої деревини, окрім готової продукції з дерева, посилити кримінальну відповідальність за незаконне вирубування та знищення лісу.

А також розробити та ухвалити необхідні зміни до законодавства, які даватимуть можливість органам місцевого самоврядування погоджувати матеріали лісовпорядкування, місця та способи проведення рубок на їх території на наступні 10 років і погоджувати проведення санітарно-оздоровчих заходів на території місцевих рад.

"Ми вимагаємо, щоб державне керівництво дослухалось. Якщо не будуть почуті наші прохання, то ми будемо вдаватись до більш рішучих дій",  запевнив Грабовецький.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: